Societat 01/12/2016

Garganté, absolt perquè el metge no ratifica la denúncia per amenaces

El facultatiu diu que no va denunciar el regidor de la CUP a Barcelona, que demana a l'Ajuntament que crei una comissió d'investigació sobre el cas i aparti els agents de la Guàrdia Urbana implicats

Montse Riart
2 min
Garganté amb el puny alçat a la sortida del judici, després de quedar absolt

BarcelonaEl judici contra el regidor de la CUP Josep Garganté per les presumptes coaccions i amenaces a un metge perquè canviés un informe mèdic sobre les lesions a un manter no ha durat ni 2 minuts. El facultatiu ha assegurat que no va tenir mai la intenció de denunciar el regidor, que, davant la falta d'acusació, ha quedat absolt.

Garganté s'enfrontava a una multa per un delicte lleu d'amenaces. Els fets es remunten al 23 de març durant una operació policial de la Guàrdia Urbana contra la venda ambulant a la zona de Drassanes que va acabar amb una càrrega. El regidor de la CUP i un membre del col·lectiu Tras la Manta, que també ha quedat absolt, van acompanyar un manter al centre d'atenció primària Perecamps perquè l'atenguessin d'unes lesions. Garganté hauria demanat al metge que fes constar que no es tractava d'una caiguda, sinó que havia rebut una empenta i una agressió d'un agent. Uns altres agents que es trobaven en el centre mèdic van obrir un expedient per suposades coaccions.

Garganté i el membre del col·lectiu Tras la Manta al judici mentre el metge explicava que no volia continuar amb el procés

Després que el judici quedés en no-res i el metge no ratifiqués la denúncia, la CUP de Barcelona ha anunciat que demanarà a l'Ajuntament la creació d'una comissió d'investigació. Volen que es depurin responsabilitats polítiques i que s'aparti cautelarment els 16 agents de la Guàrdia Urbana implicats en el cas.

Garganté: "Hem estat vivint un muntatge policial"

La tesi de la defensa de Garganté és que la Guàrdia Urbana va tirar endavant el procediment contra el regidor de la CUP tan sols amb l'atestat policial: "Hem estat mesos vivint un muntatge policial que avui ha caigut des del minut zero amb una tremenda bufetada: el metge no va tirar endavant el procediment, va ser la Guàrdia Urbana qui va utilitzar la seva declaració per fer-ho", ha assegurat Garganté a la sortida dels jutjats.

A l'inici de la vista, el metge ha assegurat al jutge que no tenia cap interès a continuar un procés contra Garganté. Ha explicat que el regidor de la CUP "va voler que posés al seu informe mèdic una cosa que no era veritat", però no ha aclarit si es va sentir pressionat. Com que es tracta d'un delicte lleu d'amenaces, si el perjudicat no vol continuar endavant, el procés s'acaba, encara que la Fiscalia també acusés Garganté.

El portaveu del sindicat de manters, Aziz Faye, ha reivindicat el dret del col·lectiu a "ser escoltats" a l'hora de denunciar o explicar el que els ha passat. Segons Faye, el seu company sí que va rebre una agressió durant l'operatiu policial.

Abans del judici, un centenar de persones, entre partidaris i detractors de Garganté, s'han enfrontat verbalment i amb empentes a les portes de la Ciutat de la Justícia, amb moments de tensió que han obligat alguns efectius d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra a fer un cordó de seguretat per evitar que la situació anés a més. Entre els manifestants partidaris de Garganté hi havia els regidors de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, mentre que el grup contrari estava format per membres dels sindicats de la Guàrdia Urbana.

stats