"Gent molt marginal" al darrere dels aldarulls de la Mercè

Batlle diu que el vandalisme d'aquests dies "és un punt d'inflexió" perquè han derivat en "violència extrema"

Ara
2 min
El restaurant Xiroi Ca la Nuri, amb els vidres trencats

BarcelonaL'última nit de la Mercè ha sigut la més tranquil·la de totes i no hi ha hagut macrobotellons ni aldarulls ni als carrers ni a les platges de Barcelona. En tot cas, però, segons el tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, aquests dies han sigut un "punt d'inflexió" perquè d'una "ocupació massiva de l'espai públic" i de molèsties als veïns s'ha passat a un "problema delinqüencial i d'ordre públic" i a una "violència extrema". Un dels interrogants que deixen les imatges del Palau de Congressos destrossat o els restaurants de la platja saquejats és qui hi ha al darrere d'aquests aldarulls. 

"Són oportunistes, gent que aprofita el sarau per delinquir", ha dit Batlle a RAC1. Com a les manifestacions per l'empresonament de Pablo Hasél, Batlle creu que "gent que no té res a veure amb la mobilització" aprofita les aglomeracions per fer pillatge i actes vandàlics. Segons el tinent d'alcaldia, "són gent molt marginal". Diumenge el portaveu del sindicat CSIF de la Guàrdia Urbana, Eugenio Zambrano, va acusar directament el col·lectiu de menors no acompanyats, però Batlle ha dit que no vol posar "etiquetes estigmatitzadores" perquè li importa "ben poc l'origen" de les persones que causaven els aldarulls. Simplement, ha dit, "són delinqüents i com a tals han de ser tractats".

En aquest sentit, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat no identificar el jovent amb la delinqüència. "S'ha de separar", ha dit. Elena també ha fet una crida a "reflexionar" sobre el model d'oci nocturn i sobre com gestionar la necessitat de milers de persones de practicar-lo al carrer. "Hi ha causes que són estructurals i altres conjunturals, com el tancament dels locals d'oci nocturn i la situació pandèmica que estem vivint".

Obrir discoteques no hauria evitat els macrobotellons

De fet, més enllà dels actes vandàlics, Batlle també ha demanat una reflexió general sobre els macrobotellons perquè això no es pugui cronificar, ni a Barcelona ni a la resta del país, i ha dit que calen polítiques transversals –joventut, sanitat, educació– per tractar-ho "a nivell social". De fet, creu que l'obertura de l'oci nocturn tampoc hagués frenat aquestes concentracions de gent, perquè el perfil que hi havia a les trobades nocturnes no són clients de bars o discoteques: són persones molt joves (fins i tot menors d'edat) i que utilitzen l'espai públic per fer "ingestes desmesurades d'alcohol".

stats