Societat 28/03/2020

El Govern instal·larà un hospital de campanya a la Fira de l'Hospitalet per a malalts de covid-19

El recinte tindria capacitat per a 2.000 llits, si bé inicialment se n'habilitaran uns 300

Gemma Garrido Granger / Montse Riart
3 min
Un malalt de covid-19 és traslladat  a urgències de l'Hospital de Bellvitge.

BarcelonaCatalunya aixecarà un hospital de campanya per atendre malalts de covid-19 a la Fira de l'Hospitalet de Llobregat. L'espai tindrà cura de pacients que necessiten vigilància mèdica les 24 hores del dia i inicialment s'hi instal·laran 300 llits, però la disponibilitat anirà creixent en funció de la demanda, segons ha anunciat aquest dissabte el departament de Salut.

El nou espai Fira Salut té una gran capacitat de muntatge i el Govern espera que pugui acollir fins a 2.000 pacients. Els malalts que requereixin ingrés o que ja estiguin hospitalitzats en altres centres catalans podran ser derivats atenent la gravetat del seu estat. Del triatge se n'encarregaran els hospitals o els centres d'atenció primària, que decidiran si cal un ingrés a cures intensives o si el pronòstic permet fer el trasllat a aquest nou espai. "Tot el sistema s'ha anat reorganitzant fins a aquesta última fase, pensant en els pacients però també en les altes, que són la llum en aquesta epidèmia", ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés.

La Generalitat ha fet créixer la capacitat sanitària del país des de fa setmanes: s'han duplicat els llits d'UCI gràcies als plans de contingència dels hospitals i la col·laboració de la sanitat privada, s'han habilitat hotels per a pacients en recuperació i personal mèdic que no pot tornar a casa i s'han transformat pavellons esportius en annexos hospitalaris. Ara bé, amb totes aquestes mesures necessàries no n'hi ha prou, i no cobriran la creixent demanda que s'espera les pròximes setmanes. Conscients del perill, Catalunya segueix l'estela de Madrid i obre una nova infraestructura assistencial: un hospital de campanya –el Govern es resisteix a posar-li aquest nom i opta per anomenar-lo "hospital temporal"– similar al que ja va erigir la capital espanyola al recinte firal d'Ifema. Això sí, amb menys capacitat. Al macrohospital madrileny s'hi han arribat a instal·lar 5.500 llits per la situació de desbordament extrem que pateixen els centres sanitaris, mentre que al català es preveu un màxim, ara per ara, de 2.000 llits.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que en la primera fase de desplegament del pla es mobilitzaran més de 600 professionals, que treballaran en cinc torns diferents. L'equip de professionals serà creat ad hoc i dependrà exclusivament de l'administració, no d'un centre hospitalari, i estarà format per 15 especialistes, 120 professionals de l'atenció primària, 120 infermeres, 240 auxiliars i 120 zeladors. A la instal·lació també s'hi habilitaran àrees de descans per al personal. "[L'hospital temporal] Serà una infraestructura on tota la xarxa hi podrà aportar i on creiem que podem oferir la millor atenció possible, atès l'augment de la demanda que tindrem els pròxims dies", ha apuntat Vergés.

Augmenten els casos greus

Espanya ja ha registrat un total de 5.690 víctimes per coronavirus, 832 de les quals en les últimes 24 hores. Aquest dissabte el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha dit que la previsió és que aquesta setmana s'arribi al pic de contagis al conjunt de l'Estat i que l'altra l'augment de casos greus passi factura al sistema sanitari. La consellera de Salut, Alba Vergés, l'ha contradit i ha defensat que, almenys en el cas de Catalunya, no hi ha cap indicador que digui que s'estigui a punt de tocar sostre. "En les pròximes setmanes seguiran augmentant els casos i es tensionarà el sistema sanitari, però per això ens preparem: per poder donar-hi resposta", sosté.

Ja han mort 1.070 persones al conjunt de Catalunya pel covid-19 i només a la conca d’Òdena, on es va declarar el primer gran focus comunitari del país, s'han produït 57 defuncions. Els malalts greus també augmenten, i almenys 1.324 pacients estan ingressats en unitats de cures intensives per rebre assistència respiratòria. Malgrat la falta de proves de detecció de la infecció i, per tant, l’evident infradiagnòstic de contagis arreu del territori, el Govern va confirmar divendres 1.323 positius nous, els quals eleven a 14.263 la xifra total de casos de coronavirus validats en un laboratori.

Aquesta tarda arribarà a Barcelona un avió amb 130.000 mascaretes, 10.000 ulleres i 10.000 bates, segons han informat fonts governamentals. Vergés ha assenyalat que ha sigut la comunitat xinesa resident a Catalunya la que ha facilitat "els contactes i la informació" per fer aquesta comanda.

A més, també ha indicat que és probable que aquest dissabte arribin 26.000 tests de detecció ràpida de la infecció, la meitat de la remesa (50.000) que divendres es va anunciar que arribaria aquest cap de setmana. Aquestes proves es destinaran prioritàriament a la detecció de professionals i personal de residències de gent gran.

stats