Societat 15/01/2018

La renda garantida funciona a mig gas

L'aprovació d'expedients va més lenta del previst i el 155 ha frenat el desplegament de la llei

Elena Freixa
3 min
Alguns dels participants a la vaga de fam per exigir l'aplicació de la Renda Garantida de Ciutadania el 2017

BarcelonaEl desplegament de la renda garantida de ciutadania (RGC) va més lent del previst. Les entitats promotores reconeixen que a dia d'avui els beneficiaris són essencialment els anteriors perceptors de la renda mínima d'inserció (PIRMI) que va quedar substituïda i superada per aquesta renda. Les noves sol·licituds cursades a partir del 15 de setembre estan en bona part en tràmit i les entitats confien que les pròximes setmanes puguin accelerar-se les resolucions per no perjudicar més les persones vulnerables que esperen cobrar la RGC amb caràcter retroactiu.

El departament de Treball, Afers Socials i Família havia rebut 32.000 sol·licituds de la renda garantida a 11 de gener de les quals n’havia resolt 3.000 que s’havien traduït en 600 nous beneficiaris de la renda garantida que se sumen als 26.000 que van passar a cobrar-la perquè ja eren perceptors de l’antiga prestació, el PIRMI. Fins ara, un 85% de sol·licituds resoltes s’han denegat per no compliment dels requisits econòmics, segons fonts del departament. A més, hi ha 21.000 cites prèvies pendents de dur-se a terme i, segons CCOO, s’estan donant dates per al mes de març.

L'aplicació del 155 i la intervenció de l'autogovern han afectat el desplegament ambiciós d'aquesta prestació, que era una demanda històrica de sindicats i entitats socials. L'absència de Govern -la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, va ser una de les empresonades- ha fet que encara no s'hagi aprovat el reglament de la nova renda ni tampoc s'ha constituït la comissió de seguiment que havia d'avaluar-ne el desplegament.

La paràlisi és també atribuïble a l'Estat, segons ha publicat aquest dilluns la SER, que apuntava a una ordre del ministeri de Treball que hauria ajornat el pagament de la renda a nous beneficiaris fins al 15 de febrer. Fonts del departament de Treball i Afers Socials del Govern, han assegurat que no hi ha paràlisi i que les pròximes setmanes confien resoldre amb celeritat el tap de sol·licituds de prestacions actual.

Els impulsors de la renda garantida de ciutadania també han desmentit que el 155 hagi generat "bloqueig" en aquestes tramitacions i han demanat a les administracions que deixin d'utilitzar aquest prestació bàsica com una "eina política".

Diosdado Toledano, de la comissió promotora de la RGC, ha confiat a poder contrastar la informació en una pròxima reunió amb els tècnics del Govern. Ha explicat que la Generalitat s'havia compromès a començar a emetre resolucions de la renda garantida al llarg del mes de gener. "La llei atorga un termini de fins a cinc mesos per autoritzar-la però confiem que el pagament arribi aviat per no perjudicar més les persones beneficiàries, que tindran dret a cobrar-la amb caràcter retroactiu des del dia que la van sol·licitar", ha dit.

El sindicat CCOO de Catalunya ha explicat que Afers Socials els va reconèixer l'endarreriment en els expedients abans de Nadal "al marge del 155". "Tot s'ha anat desplegant amb retard respecte al que es preveia", ha explicat Carme Martínez Ruzafa. Ha assegurat que, segons les xifres de què disposen, a l'octubre s'havien sol·licitat 15.000 cites, una xifra que al desembre pràcticament s'havia duplicat i el departament estava donant hora per al mes de març.

Sobre un possible bloqueig del ministeri ha dit que demanaran explicacions a la Generalitat a la pròxima reunió amb la comissió promotora. Si és així, ha dit, seria molt greu, perquè la RGC és un dret "irrenunciable" i no pot estar "sotmès a interessos polítics de cap signe".

stats