Societat 16/02/2012

El govern espanyol dóna per feta la recessió al març

El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, admet que les previsions per al PIB del primer trimestre del 2012 seran iguals "o una mica pitjors" que les de l'últim del 2011

Efe
2 min

MadridEl secretari d'estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Fernando Jiménez Latorre, creu que el PIB podria caure en el primer trimestre del 2012 fins i tot més del 0,3%, fet que farà que l'economia espanyola entri en recessió tècnica.

En roda de premsa, Jiménez Latorre ha dit que les previsions per al primer trimestre confirmen "la mala notícia" que l'economia espanyola entrarà en recessió tècnica i ha afegit que, amb les estimacions que té, la dada del PIB serà "com aquest últim trimestre anterior (el quart del 2011) o una mica pitjor ".

No obstant això, ha recordat que alguns indicadors, com el de l'OCDE, assenyalen que la caiguda de l'economia europea podria tenir el seu punt d'inflexió a meitat d'any.

"És aviat per identificar una data", ha dit, en referència a quan podria deixar de caure l'activitat econòmica a Espanya i revertir la tendència negativa.

Sobre la caiguda de l'economia per a aquest trimestre, però, ha assenyalat que també és "una mica aviat per tenir una informació exacta", encara que ha estat contundent en assegurar que "les previsions confirmen que també serà un trimestre de creixement negatiu".

Després de conèixer avui que el PIB va caure el 0,3% en el quart trimestre del 2011 en la taxa intertrimestral ha afirmat que "l'economia no ha estat capaç de viure una etapa de recuperació des de l'inici de la crisi, el 2008".

Sobre això, ha instat la "imprescindible" necessitat d'aplicar rigor pressupostari i reformes estructurals que permetin tornar al camí del creixement i de la creació d'ocupació.

Jiménez Latorre ha indicat que en l'últim trimestre de l'any s'ha accelerat la destrucció d'ocupació respecte al trimestre anterior i ha explicat que l'aportació neta al creixement del PIB més gran la va tenir la demanda externa.

Precisament, sobre el sector exterior ha assegurat que les exportacions depenen dels socis europeus i que en termes relatius no s'han comportat malament, de manera que "en aquest aspecte no hi hauria d'haver motiu de preocupació".

Quant a la previsió de l'economia per a aquest any, el secretari d'Estat ha condicionat el proper quadre macroeconòmic del Govern al nou calendari de previsions que aprovi la Comissió Europea el 23 de febrer.

stats