Pandèmia

El Govern farà cribatges a monitors que marxen de campaments o colònies a partir d'aquest dissabte

Els casos detectats fins ara han continuat creixent i ha calgut confinar uns quants grups

Ara
2 min
Dos nens jugant durant les colònies

BarcelonaEl Govern facilitarà cribatges als monitors del lleure que marxen de campaments o de colònies, segons ha avançat TV3 i ha confirmat l'ACN. El primer es farà aquest dissabte i va dirigit a monitors que han de fer activitats amb pernoctació. La mesura es va comunicar aquest dijous en una reunió entre les entitats del sector i la direcció general de Joventut. Inicialment es faran cribatges per a les activitats amb sortides fins dimecres, i a partir de dijous vinent començarà una segona tanda per als monitors que surtin fins diumenge. La Fundació Pere Tarrés i Fundesplai han valorat positivament la mesura perquè afegeix un "plus" als protocols als quals ja estan sotmesos. La primera entitat ha detectat fins ara 17 positius i té 14 grups confinats, mentre que la segona calcula que l'afectació és d'un 1%. L'ARA ja va informar dilluns que els contagis entre els monitors i nens i adolescents que van de casals i campaments preocupava al sector, que lamentava que no s'hagués vacunat els treballadors.

Els cribatges es faran segur a Barcelona i Lleida i encara cal confirmar altres proves al país com a Manresa i les Terres de l'Ebre. Des del sector han indicat que aquests cribatges passarien a fer-se a les farmàcies a partir del 19 de juliol.

El president del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés, Xavi Nus, ha valorat positivament la posada en marxa dels cribatges i ha destacat la "necessitat" de mantenir les activitats de lleure, perquè són molt "necessàries" per a infants i joves, sobretot després de l'any de pandèmia: "Igual que s'han mantingut les escoles obertes, ara és necessari mantenir aquestes activitats". Per això, ha valorat positivament que es posin en marxa els cribatges entre els monitors que han de participar en colònies o campaments, perquè permetran detectar casos asimptomàtics i evitar possibles confinaments o transmissions.

En una línia semblant s'ha expressat el portaveu de Fundesplai, Josep Maria Valls, que ha reivindicat que les activitats de lleure són segures perquè els protocols permeten tant prevenir casos com contenir la situació si es detecta algun positiu. Ell també ha fet una valoració positiva de la posada en marxa dels cribatges perquè "afegeixen un plus" a aquests protocols.

17 positius i 14 grups confinats a la Tarrés i un 1% d'afectació a Fundesplai

En el cas de la Pere Tarrés, ara mateix tenen 17 positius en les activitats que organitza i hi ha 14 grups confinats. Del total de positius, només quatre són d'infants i la resta de monitors. I és que aquests tenen l'edat dels grups on actualment s'estan donant més casos. Nus ha explicat que en el seu cas tenien una part dels monitors vacunats perquè formaven part dels col·lectius essencials per treballar en una escola, com els del menjador. La situació es repeteix a Fundesplai, que també fa activitats lligades a l'escola durant tot el curs.

En aquest cas, i amb dades de dimecres, Fundesplai calcula que hi ha un 1% d'infants i joves afectats o bé per ser positius o especialment per ser contactes. En aquest percentatge també hi ha inclosos els monitors. Aquesta organització té previst uns 68.000 participants al llarg de la campanya d'estiu. Valls ha valorat que les xifres entren dins de el que és "esperable" tenint en compte la situació epidemiològica que viu el país, i ha recordat que està per sota dels percentatges assolits en algun moment a les escoles.

stats