Societat 06/02/2015

El govern noruec frena la prohibició nacional a la mendicitat

Els Partit Centrista retira la defensa a la reforma i el projecte no té prou suport per prosperar

Efe
2 min
Noruega, amb 5 milions d'habitants, té entre 500 i 1.000 pidolaires

CopenhagueEl govern conservador noruec paralitzarà la polèmica reforma legal per prohibir la mendicitat a tot el país després que el Partit Centrista retirés aquest divendres el seu recolzament, imprescindible per aprovar-la al Storting (Parlament). La iniciativa proposava una prohibició nacional de la mendicitat organitzada o per defecte una prohibició general, amb multes i penes de fins un any de presó, per qui ajudés els indigents.

"Castigar la col·laboració amb la mendicitat no és acceptable. No pot ser punible donar a la gent roba, menjar o allotjament" ha declarat aquest divendres Marit Arnstad, líder parlamentària dels Centristes després d'una votació del seu grup de diputats al parlament. Sense el vot dels centristes el projecte no pot prosperar, ja que els cristianodemòcrates i els lliberals, aliats externs del govern en minoria de conservadors i ultranacionalistes, s'hi oposen.

El secretari d'Estat de Justícia, Vidar Brein-Karlsen, ha confirmat a mitjans digitals noruecs que el seu departament no segueixi endavant amb la reforma, que estava en fase de consulta fins a mitjans de mes per després passar al Storting.

El govern havia aprovat al juliol, amb els vots dels centristes, una reforma que permetia els municipis prohibir la mendicitat a nivell local. Aquest pretenia ser un primer pas per a la prohibició nacional que fins fa poc dies el partit d'Arnsatd defensava instant que podia combatre el tràfic de persones. Pressionat per la dreta, el anterior Executiu noruec ja havia aprovat al 2013 que els municipis fixessin condicions per demanar en espais públics i es fessin registres als indigents.

Restaurar la prohibició nacional, abolida al 2005, era un assumpte central pels conservadors i ultranacionalistes, apel·lant que la mendicitat s'ha tornat més agressiva i han augmentat els delictes com el tràfic de persones.

Diversos juristes eminents han mostrat dubtes i crítiques sobre la reforma. La Defensora del Poble Contra la Discriminació, Sunniva Orstavik denunciava fa pocs dies: “És obvi que la prohibició té com a objectiu la gent romaní, i això és discriminació”. També assegurava que la llei és contrària als compromisos de Noruega en matèria de drets humans.

stats