Medi ambient

El Govern restringeix l'accés amb cotxe al cap de Creus i al delta de l'Ebre aquest estiu

Les limitacions s'estenen a més espais naturals i proposen busos llançadora o reserva prèvia per evitar massificacions com les de l'any passat

3 min
L'any passat es van registrar massificacions de vehicles aparcats a les principals vies d'accés dels parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç

CadaquésA conseqüència de les restriccions derivades de la pandèmia, l’estiu passat es va produir molta massificació en espais naturals de tot el país. Per exemple, es van arribar a registrar 1.500 vehicles en un sol dia a la punta del cap de Creus; 550 furgonetes d'acampada passant la nit a la platja del Trabucador del delta de l’Ebre, o 200 persones al mateix moment al cim del Pedraforca. Arran d'aquestes xifres, la Generalitat ha decidit restringir l’accés de vehicles als parcs naturals durant els tres mesos de més calor. Així, per exemple, per anar al cap de Creus caldrà agafar un bus llançadora, per accedir a la collada de Fontalba s’haurà de demanar hora i per anar al delta de l’Ebre s’hauran de complir les limitacions d’accés de vehicles que hi haurà a la platja i a la barra del Trabucador. 

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha subratllat que l’objectiu de les restriccions era preservar i conservar els paisatges i el patrimoni natural, i evitar que es tornin a repetir les imatges d'ara fa un any. “És extremadament insostenible des de tots els punts de vista: no podem convertir el cap de Creus en un aparcament, el Pedraforca en una rambla o la barra del Trabucador en un pàrquing”.

Per aquesta raó, la Generalitat ha anunciat aquest matí algunes de les restriccions que s’aplicaran a l'estiu als parcs naturals. Així, des de demà divendres fins al 31 de setembre no es podrà accedir amb cotxe ni amb moto al cap de Creus, entre dos quarts de deu del matí i les vuit del vespre. Les persones que hi vulguin anar podran accedir-hi a peu o amb bicicleta –sense limitacions–, o a través del bus llançadora que sortirà cada vint minuts des de l’aparcament del Corral d’en Morell, on es podran deixar els vehicles de manera gratuïta. El preu del bitllet oscil·la entre els 3 i els 8 euros, depenent de l’edat i de si només es compra l’anada o també la tornada. 

L’alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyà, ha puntualitzat que els veïns que paguen l’impost de circulació al municipi i els que viuen a la urbanització de S’Alqueria i a la zona de la Guillola podran passar-hi sempre sense limitacions. Així mateix, els clients que vulguin anar als dos restaurants que hi ha al cap de Creus hauran de donar la matrícula quan reservin taula i els establiments la passaran a l’Ajuntament. L'accés amb cotxe i moto estarà controlat per un sistema de videovigilància i l'incompliment suposarà una multa de 300 euros.

Cita prèvia i control d’accés al Ripollès, l'Alt Pirineu i l'Ebre

També per primera vegada es controlarà l’aforament al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, per les dues vies d'accés. Si s'opta per agafar la collada de Fontalba, els visitants hauran de demanar hora, amb un cost anticipat de 5 euros, i s’acceptaran com a màxim cent vehicles al dia. I si es tria anar-hi per la via de les gorgues del Freser i Coma de Vaca, també s’hauran d’abonar 5 euros però no caldrà reservar-ho prèviament. 

Així mateix, el Parc Natural de l’Alt Pirineu implementarà un sistema de reserva d’aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera, i al delta de l’Ebre es controlarà l’accés de vehicles a la platja i a la barra del Trabucador. Segons el departament, els pròxims dies es concretarà quina fórmula s'escull a l’Ebre, on també es vol reforçar la protecció de les zones de nidificació d’ocells amb la presència d’agents cívics.

A més, el Parc Natural del Cadí Moixeró farà una prova pilot amb una llançadora que connectarà Saldes i el mirador de Gresolet. Es farà l'últim cap de setmana de juny, coincidint amb l'Open Cavalls del Vent 2021.

Pel que fa a la resta de parcs naturals, Jordà ha informat que s’estan consensuant les mesures amb els agents implicats de cada territori i que les concretaran aviat. “No volem culpabilitzar ningú ni que la gent no vagi als parcs naturals. Però s’ha de fer de manera ordenada i esglaonada”, ha insistit la consellera, que també ha recordat que amb l’augment de visitants l'any passat van créixer les "actituds inadequades” com “la circulació fora de pistes, l’abandonament d’espècies invasores i danys a pastures i destorb a ramats”.

stats