Habitatge

Primer desallotjament de la Casa Orsola, un dels símbols de la lluita per l'habitatge a l'Eixample

La comitiva judicial ha expulsat els okupes d'un pis de Lioness Inversiones, que multiplica els preus del lloguer per quatre

2 min
Els veïns de la Casa Orsola, al centre de Barcelona, amb pancartes per denunciar l'especulació en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa comitiva judicial ha aconseguit executar aquest dilluns el primer desallotjament d'un pis a la Casa Orsola, un edifici de l'Eixample (situat a la cruïlla entre Calàbria i Consell de Cent, en plena superilla) que s'ha erigit en símbol contra la gentrificació des que el 2021 el va comprar el fons Lioness Inversiones. Malgrat la mobilització veïnal, avui el Pau i els seus dos companys de pis, que havien ocupat un dels habitatges, han estat desallotjats.

Han calgut dos intents per fer fora els ocupants del pis. La comitiva ho va intentar per primera vegada aquest dissabte 4 d'octubre, però segons la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample, a causa de la resistència veïnal no ho van aconseguir. Aquest dilluns, la Xarxa ha comptabilitzat més de 20 furgons i 140 agents d'antiavalots que han fet efectiu el desallotjament tot i la resistència veïnal.

La batalla veïnal a la Casa Orsola va esclatar fa dos anys amb l'entrada del fons d'inversió en escena com els nous propietaris del bloc. Des de llavors, els veïns es van organitzar contra les seves intencions, que eren no renovar els inquilins i llogar els pisos per un preu fins a quatre vegades superior. Segons va poder comprovar l'ARA, Lioness Inversiones posa els pisos a lloguer de temporada: contractes que van dels 32 dies als onze mesos i que no estan regulats per la llei d'arrendaments urbans (LAU). D'aquesta manera, poden obtenir una rendibilitat superior.

Aquest és el primer llançament que la propietat aconsegueix efectuar al bloc. Des de la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample expliquen que fins ara els desnonaments els han aconseguit parar als tribunals, però el cas del Pau, de 22 anys, i els seus companys de pis ha sigut diferent. Denuncien que se'ls ha negat el dret a judici. Tot i que no entenen el motiu, pensen que la joventut dels ocupants pot haver dut el jutjat de primera instància núm. 22 de Barcelona a considerar que tenien alternatives d'habitatge. La Xarxa assegura, en canvi, que els veïns desallotjats tenien un certificat de vulnerabilitat expedit pels Serveis Socials que el jutjat ha decidit no tenir en compte. Des de l'Ajuntament de Barcelona expliquen que s'ha ofert informació als ocupants sobre recursos d'emergència i que també s'ha fet assistència al llançament.

Dos desallotjaments aturats

El matí d'aquest dilluns era també una data assenyalada per a un veí al carrer Roig, al Raval, i per al centre social ocupat L'Obrera, a Sabadell, tots dos amenaçats per desallotjaments. Pel que fa al veí del Raval, la comitiva judicial ha marxat davant la presència de veïns mobilitzats en contra del desallotjament. Gran part de la gent que es concentrava contra el desallotjament a la Casa Orsola s'ha desplaçat fins al Raval quan ja no hi havia res a fer a l'Eixample.

Pel que fa a L'Obrera, mig miler de persones s'ha concentrat davant del local ocupat, que aquest matí havia de rebre la comitiva judicial al voltant de les 09.15 hores. Després de fer nit al casal i un cap de setmana de preparatius i actes reivindicatius, finalment la comitiva judicial no s'hi ha presentat.

stats