Habitatge
Societat Habitatge 09/01/2023

"Ens sentim indefensos": primer judici contra un veí que es nega a marxar de la Casa Orsola

Se li ha acabat el contracte de lloguer i el fons d'inversió propietari de l'edifici no l'hi vol renovar

3 min
Josep Torrent, amb una de les persones que ha anat a la porta del jutjat a donar-li suport

BarcelonaDesenes de veïns i representants d’entitats de defensa de l’habitatge s’han concentrat a primera hora del matí davant la Ciutat de la Justícia amb pancartes i un altaveu. Tenien una raó de pes. Aquest dilluns s'ha celebrat el primer judici contra un veí del bloc de pisos conegut amb el nom de Casa Orsola, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, que es nega a marxar de la finca malgrat que el fons d'inversió que va comprar l'edifici fa poc més d'un any, Lioness Inversiones, no vol renovar-li el contracte de lloguer.

Josep Torrent fa vint anys que viu a la Casa Orsola i sempre ha pagat el lloguer amb puntualitat. Ha anat al jutjat amb la voluntat que el nou propietari del bloc de pisos s'avingui a negociar. En canvi, Lioness Inversiones no sembla disposat a donar el braç a tòrcer. Ha denunciat Torrent i quatre veïns més. De moment, ja ha posat una data per al desallotjament de Torrent: el 14 de febrer. El cas ha quedat vist per a sentència.

“Ens sentim indefensos. No hi ha cap llei que ens protegeixi”, lamentava Torrent abans d'entrar al jutjat. Alguns veïns l'abraçaven o li donaven copets a l'esquena per donar-li ànim. “El que volen els veïns és continuar vivint allà i pagant el lloguer”, resumia el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, que és un dels que s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia. "Hi ha una avarícia enorme", afegia en referència als fons d'inversió que adquireixen immobles a Barcelona amb una clara voluntat especulativa.

Habitatges de luxe

El Sindicat de Llogateres i la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample denuncien que Lioness Inversiones té per objectiu desallotjar tots els veïns de la Casa Orsola per rehabilitar els pisos i convertir-los en habitatges de luxe, el lloguer o el preu de venda dels quals augmentarà de manera significativa. El fons d'inversió va adquirir la finca l'octubre del 2021 i va enviar un burofax als veïns avisant-los que no els renovaria el contracte de lloguer.

La Casa Orsola és a la cruïlla dels carrers de Calàbria i Consell de Cent, una de les zones que es convertiran en una de les superilles que l'Ajuntament de Barcelona construeix a la ciutat i que farà que els habitatges es revaloritzin. A l'immoble hi ha 27 pisos. Alguns llogaters tenen contractes de renda antiga i, per tant, la nova propietat de la finca no els pot fer fora. En canvi, els que tenen un contracte temporal estan venuts. Alguns n'han marxat. Uns altres han decidit unir-se i resistir. A Josep Torrent se li va acabar el contracte el 30 d'abril passat, però continua pagant els 700 euros mensuals de lloguer en un jutjat per posar-los a disposició de la propietat.

El judici ha començat amb retard perquè no funcionava el sistema informàtic de la sala on s'havia de celebrar. Finalment s'ha traslladat a una altra sala, on no s'ha permès l'entrada de la premsa tot i que es tractava d'una audiència pública. "L'advocat de Lioness Inversiones s'ha queixat que hàgim convertit el cas en un problema social i de ciutat quan, segons ell, es tracta d'una simple finalització de contracte", ha explicat l'advocada del grup legal del Sindicat de Llogateres, que ha representat Josep Torrent i prefereix mantenir l'anonimat. La lletrada ha apel·lat a la "voluntat de negociació" del fons d'inversió. El problema és que legalment no hi ha res que l’obligui a negociar, digui el que digui la sentència.

stats