Habitatge
Societat 26/01/2023

Els pisos reformats de la Casa Orsola ja es lloguen per 2.800 euros al mes

El preu és quatre vegades el que paguen la majoria dels antics veïns

3 min
Els veïns de la Casa Orsola, al centre de Barcelona, han desplegat pancartes denunciant l'especulació

BarcelonaEls pisos que han estat reformats a l'edifici conegut amb el nom de Casa Orsola, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, ja es lloguen per fins a 2.800 euros al mes, segons ha pogut comprovar l'ARA. El preu és quatre vegades el que paguen la majoria dels antics veïns, a qui la nova propietat ha informat que no els renovarà el contracte de lloguer.

El fons d'inversió Lioness Inversiones va adquirir, l'octubre del 2021, aquest edifici amb 26 pisos que està situat a la cruïlla dels carrers Calàbria i Consell de Cent. Actualment, dinou inquilins segueixen al bloc de pisos: vuit tenen contracte de lloguer indefinit o de renda antiga i onze, convencional, segons ha informat la nova propietat a aquest diari. A més, hi ha dos pisos ocupats i quatre més han estat reformats.

Després que Lioness Inversiones informés els veïns que no els renovaria el contracte de lloguer, sis van marxar. En canvi, la resta s’han negat a anar-se’n. Aquesta oposició dels veïns és la que ha fet coneguda la Casa Orsola als mitjans de comunicació, a diferència de molts altres blocs de pisos del centre de Barcelona els inquilins dels quals també han estat expulsats després que els comprés un fons d'inversió. El procediment d'aquests fons sempre és el mateix: no renoven el contracte de lloguer als llogaters, reformen l'edifici i lloguen o venen els pisos després a preus prohibitius.

En el cas de la Casa Orsola està passant això mateix. Lioness Inversiones ha posat a lloguer de temporada els quatre pisos que ja ha reformat a la finca. Els lloguers de temporada són contractes que van dels 32 dies als onze mesos i que no estan regulats per la llei d'arrendaments urbans (LAU). Un dels pisos reformats, de 83 metres quadrats, es lloga per 2.637 euros al mes si l'estada és d’un mínim de mig any, o per 2.814 euros al mes per a estades d’un màxim de tres mesos, segons informació de la immobiliària que el comercialitza. A més, l'inquilí ha de pagar una fiança de 4.390 euros.

Un altre pis reformat, de 100 metres quadrats, s'està llogant per un preu una mica més econòmic, però tot i així clarament més elevat que el lloguer que tenen els antics veïns: 2.436 euros al mes per a lloguers d'un a tres mesos o 2.283 euros per a lloguers de sis a onze mesos. En aquest cas, la fiança és de 3.800 euros. Lioness Inversiones ha reconegut que està llogant alguns pisos a temporada, però assegura que la renda màxima és de 2.295 euros.

Data de desnonament

Josep Torrent és un dels antics veïns de la Casa Orsola que s'ha negat a marxar de la finca. Fa vint anys que hi viu. Segons diu, paga 700 euros de lloguer al mes. Actualment, abona aquesta quantitat en un jutjat per posar-la a disposició de la propietat, perquè el contracte de lloguer se li va acabar el 30 d'abril i Lioness Inversiones s'ha negat a renovar-lo. Com ell, hi ha tres veïns més. Lioness Inversiones n'ha demandat tres.

Torrent va ser el primer que va haver de comparèixer davant un tribunal el 9 de gener. Quatre dies després ja hi havia sentència: el jutjat va donar la raó a Lioness Inversiones. És a dir, va autoritzar el fons d’inversió a recuperar l’immoble i va dictaminar que el veí haurà d’abandonar el pis. Ja hi ha data per al desnonament: el 14 de febrer. “Ja m'ho esperava. Els fons voltor tenen la paella pel mànec. Ells decideixen on pots viure i quant de temps”, diu Torrent per telèfon amb resignació. Una lletrada del grup legal del Sindicat de Llogateres de Catalunya el va representar al judici i va apel·lar a la “voluntat de negociació” del fons d’inversió. El problema és que legalment no hi ha res que obligui la propietat a negociar.

Augment del lloguer

Amb tot, Lioness Inversiones ha negociat amb un dels llogaters a qui se li havia acabat el contracte de lloguer. És un home octogenari. El fons d'inversió li ha fet un contracte de lloguer nou, però li ha augmentat el preu 300 euros. Fins ara pagava 700 euros al mes i amb el nou contracte haurà de pagar-ne mil. Perquè la pujada no sigui tan brusca, la propietat ha acceptat que l'inquilí pagui 850 euros al mes durant el primer any i 950 euros durant el segon, segons detalla el contracte de lloguer al qual ha tingut accés l'ARA.

“És un abús”, denuncien fonts del Sindicat de Llogateres. En canvi, fonts de Lioness Inversiones afirmen que "en cap cas es tracta d'una clàusula abusiva, sinó d'una bonificació per al llogater". Així mateix, destaquen que es tracta d'“un acord de lloguer per un import de renda per sota dels preus de mercat de la zona”. L'índex de referència dels preus de lloguer de la zona on és la Casa Orsola és de 971 euros al mes per a un pis de 74 metres quadrats, segons dades de l'Agència d'Habitatge de Catalunya. El 2021 l'Eixample ja era el districte de Barcelona amb el preu més alt del metre quadrat, segons l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE).

stats