Habitatge
Societat Habitatge 30/05/2023

La Ruïna, a un pas del desallotjament: la magistrada dona la raó a la Sareb

La sentència encara es pot recórrer a l'Audiència de Barcelona

3 min
Les cases okupades de la Bonanova  kubo i ruina

BarcelonaLa Ruïna, una de les dues cases ocupades a la plaça de la Bonanova de Barcelona, està més a prop de ser desallotjada. La situació ara ja és gairebé la mateixa que viu El Kubo, l'altra casa ocupada just al seu costat i que espera data de llançament. La magistrada del jutjat de primera instància número 39 de Barcelona ha emès aquest dimarts la sentència del judici que es va celebrar la setmana passada i dona la raó a la Sareb, propietària del bloc. La jutge ordena als ocupants de la casa que abandonin l'immoble, tot i que no posa encara data imminent per desallotjar-la perquè aquesta decisió es pot recórrer a l'Audiència de Barcelona.

La jutge ha desestimat els dos principals arguments que havia donat l'advocat dels okupes: el primer, que la Sareb no tenia legitimitat per demanar el desallotjament de La Ruïna perquè la finca és propietat de dues societats més (la Sareb en té el 60,03%) que no han demanat l'expulsió. La magistrada rebat que per poder demanar un desnonament no cal ser l'únic propietari. El segon argument dels ocupants era que, segons la llei d'habitatge 24/2015, la propietat estaria obligada a buscar un lloguer social per als okupes, una opció que la jutge ja va deixar clar que s'hauria de tractar per la via administrativa i no per la judicial. 

Per emetre aquesta sentència, la jutge té en compte la declaració d'un inspector dels Mossos d'Esquadra, que en seu judicial va dir que la finca està ocupada pel moviment antisistema, que va ser desallotjada dos cops el 2018 i que ha rebut diverses queixes i denúncies d'alguns veïns. Amb aquesta declaració, la jutge conclou que "resulta clarament una pertorbació en la possessió de la finca".

Dos desallotjaments

Sigui com sigui, la defensa dels ocupants encara té 20 dies per presentar el recurs a l'Audiència, que l'haurà d'estudiar. Si el rebutja, encara faltaria que el Servei Comú d'Actuacions Civils, que depèn dels jutjats, posi una data de llançament en el calendari. El desenllaç del conflicte, doncs, pot tardar mesos a arribar. De fet, l'altra casa ocupada, El Kubo, ja va sobreviure a un intent de desallotjament el 23 de març i des de llavors que no han fixat una nova data de llançament. Llavors, els Mossos d'Esquadra el van haver de suspendre.

Segons fonts policials, l'única estratègia viable per desallotjar les dues cases és fer-ho alhora. Els dos blocs, segons les mateixes fonts, estan connectats per passadissos subterranis i temen que entrar a La Ruïna significaria que tots els seus residents anessin a El Kubo. A més, el context dels darrers mesos ho complica tot. Quan quedava un mes per a les eleccions municipals, partits com Ciutadans, Vox i Valents van posar el focus en aquestes dues cases, convocant manifestacions cada dimarts. Això ha tensionat la convivència i s'han produït més friccions entre veïns i ocupants.

L'entrada d'un quart actor encara ha encès més el conflicte: l'empresa Desokupa, alineada amb els postulats de l'extrema dreta, que va amenaçar en un inici amb desallotjar els blocs per la força i davant la contundent resposta dels Mossos, s'ha centrat en atiar el foc dels que s'oposen a l'ocupació llançant crítiques irades també contra l'alcaldessa, Ada Colau. Les concentracions en un sentit i en l'altre (tres dels partidaris de l'ocupació i dos de Desokupa) s'han succeït, també aprofitant la campanya electoral. Els Mossos auguren, però, que el dia més complicat de tots serà, si arriba, el dels desallotjaments. A les dues cases viuen unes 150 persones i les darreres setmanes s'han anat fortificant.

stats