Successos

Desokupa punxa en la seva campanya de màrqueting pel centre de Barcelona

La manifestació en defensa dels blocs ocupats de la Bonanova acaba amb identificacions i una detenció dels participants

3 min
Els responsables de Desokupa abans de començar la marxa pel centre de Barcelona

BarcelonaMenys de cinc carrers separaven l'inici de dues manifestacions ahir al vespre al centre de Barcelona que van motivar un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra. A la plaça dels Àngels, al Raval, s'hi van concentrar els partidaris del moviment okupa i dels blocs okupats El Kubo i La Ruïna a la Bonanova, mentre que la plaça Universitat era el punt de partida d'una manifestació contrària convocada per Desokupa que es va convertir en una campanya de màrqueting de l’empresa catalana. El fundador de la companyia, Dani Esteve, va repartir 1.000 samarretes de Desokupa entre fidels seguidors i curiosos, mentre es feia selfies aixecant el bíceps, gest simbòlic del seu moviment.

La manifestació, que va arrencar a la plaça Universitat i va avançar per Gran Via fins a la plaça Espanya, va aplegar unes 800 persones i es va convertir sobretot en una protesta contra Ada Colau, com clamava la pancarta gegant que encapçalava la comitiva, sostinguda principalment per moles musculades que envoltaven Esteve: “La societat civil contra Ada Colau”.

Convocada en contra de les ocupacions dels blocs de la Bonanova, molta gent s’hi va apropar, a tres dies de les eleccions municipals, per desfogar-se contra la líder dels comuns. “Si és contra Colau jo vinc a protestar”, argumentava impassible el Lluís, de 64 anys, mentre feia cua per endur-se una samarreta. El seu perfil no era el més habitual a la concentració. “Vinc per la inseguretat que hi ha a la ciutat, la persecució als motoristes i en tercer lloc l’ocupació”, apuntava el Víctor, de 21 anys. Ell no hi anava per Desokupa, però sí el seu amic Badhon, que va aterrar fa 13 anys a Barcelona des de Bangladesh. La situació al Raval, plena de “violència” i “narcopisos”, i la seva fascinació per Desokupa el van portar a la manifestació contra els “immigrants que no treballen”.

Els manifestants defensors de El Kubo i la Ruïna han llançat ous contra la línia policial

Durant la marxa van destacar sobretot les proclames a favor d’Espanya, amb moltes banderes i amb l'himne inclòs, i Esteve va llançar missatges constants d’ordre, buscant complicitat amb els cossos policials que intervenen en les desocupacions en les quals ell participa. “Posem-ho fàcil a la policia”, demanava als seus. Quan la multitud va insultar el president del govern central, Pedro Sánchez, Esteve, megàfon en mà, va voler rebaixar el to: “No ens equivoquem”. Ho va dir molt fluix, just perquè ho sentissin els mitjans i sobretot creadors de contingut pro extrema dreta com Vitor Quiles i Javier Negre, que ho retransmetien, però no la gent que avançava darrere. 

“Esperàvem més gent”, va admetre un representant del col·lectiu de motoristes que va acompanyar Esteve. El mateix missatge que va llançar una portaveu del sector de l’oci nocturn. “Ara no pots passejar per les Rambles, perquè t’apunyalaran o et violaran”, va dir Esteve en un parlament final.

Manifestants defensors dels blocs okupats de la Bonanova, al Raval de Barcelona

Sense enfrontaments

La mobilització del moviment okupa ha recórrer el Raval amb pancartes amb lemes com "Fora feixistes dels nostres barris" o "Feixistes i burgesos tenen els mateixos interessos". Els participants van protagonitzar algun moment de tensió amb els Mossos d'Esquadra, sobretot quan al carrer Joaquín Costa els agents els van impedir avançar per evitar que es trobessin amb la marxa de signe contrari de Desokupa.

En diversos moments hi va haver llançament d'ous i d'algun objecte de vidre contra la línia policial i avisos per la megafonia dels agents desplegats que podria haver-hi càrregues. Finalment els manifestants van acabar encapsulats a la plaça Castella i els mossos els van identificar un per un. També van detenir un dels participants per atemptat contra l'autoritat. Entre els identificats hi havia Santi González, militant del Sindicat d'Habitatge del Raval i número 5 de la llista de la CUP a Barcelona.

stats