Habitatge
Societat Habitatge 24/05/2023

La jutgessa descarta per ara suspendre el desallotjament d'una de les cases okupades a la Bonanova

La defensa dels okupes assegura que abans de fer-los fora se'ls hauria de proposar un lloguer social

2 min
Una imatge del judici pel desallotjament d'un dels edificis ocupats a la plaça Bonanova cedida per Tribunal Superior de Justícia de CAtalunya (TSJC)

BarcelonaEl Kubo i La Ruïna, les dues cases okupades a la plaça Bonanova de Barcelona, continuaran sota amenaça de desallotjament. Les dues finques, que majoritàriament són propietat de la Sareb, han estat aquestes setmanes el centre de diverses mobilitzacions a favor i en contra de l'okupació. Partits polítics com Vox, Cs i Valents han intentat aprofitar el conflicte per a la campanya electoral de les municipals de Barcelona, també de bracet amb Desokupa, que vol l'expulsió dels que hi viuen. Aquest dimecres s'ha fet un nou judici pel desallotjament de La Ruïna. La jutgessa ha desestimat inicialment les peticions de la defensa dels okupes, que demanava suspendre el procediment.

La decisió no és definitiva perquè la magistrada haurà de valorar tots els arguments de les parts a la sentència que ara haurà de redactar i que es pot recórrer. A més, encara que el jutjat n'acabés acordant el desallotjament, es podria tornar a demanar una suspensió de l'ordre judicial, cosa que apunta que el periple encara està lluny d'acabar-se.

La vista d'aquest dimecres ha durat només deu minuts. L'advocat dels okupes ha demanat la suspensió del procediment amb dos arguments: d'una banda, posa en dubte la legitimitat de la Sareb per demanar el desallotjament de La Ruïna i recorda que la finca és propietat de dues societats més (la Sareb en té el 60,03%) que no han demanat l'expulsió. D'altra banda, acusa la Sareb de saltar-se la llei d'habitatge 24/2015, que l'obligaria a buscar un lloguer social per als okupes. Però la jutgessa ja ha dit que això en tot cas s'hauria de tractar per la via administrativa i no per la judicial.

Una qüestió d'ordre públic

A l'altra banda de l'estrada, l'advocada de la Sareb ha insistit a demanar el desallotjament i ha subratllat que al darrere de l'okupació de La Ruïna no hi ha una situació de vulnerabilitat social, sinó el moviment antisistema. De fet, la societat argumenta que cal fer fora els okupes també per una qüestió d'ordre públic. En aquest sentit, han fet declarar com a testimoni l'inspector dels Mossos d'Esquadra al capdavant del districte de Sarrià-Sant Gervasi, que ha explicat que la finca està okupada pel moviment antisistema, que va ser desallotjada dos cops el 2018 i que ha rebut diverses queixes i denúncies d'alguns veïns. La jutgessa ha rebutjat les preguntes que li ha intentat fer l'advocat dels okupes.

Dimarts, unes 400 persones es van manifestar al centre de Barcelona a favor de les okupacions i demà dijous l'empresa Desokupa té prevista una altra concentració en contra.

stats