Habitatge
Societat Habitatge 05/12/2023

Veïns de dues finques de Barcelona fan front comú per evitar que els expulsin

Els residents de Tapioles 15 i Cortines 10 reclamen lloguers assequibles i denuncien que la propietat els vols desnonar

3 min
Manifestació dels veïns de Tapioles 15 i Cortines 10 davant la Fundació 'Soñar Despierto', que atribueixen a la neteja d'imatge de la família Hernández de Cabanyes.

Barcelona"Ens van dir que no ens preocupéssim, i les nostres pors s'han materialitzat". La Paloma és una de les veïnes d'una finca comprada ara fa un any per Second House SL. al carrer de Tapioles de Barcelona. Ella i la resta de veïns d'aquest bloc de Sants-Montjuïc denuncien que el nou propietari vol "expulsar-los" de casa i que, per forçar-los, els apuja els lloguers o promou obres a les zones comunes i als pisos per no permetre'ls el retorn –un fenomen anomenat "desnonament invisible"–. Els llogaters d'un altre edifici adquirit per la mateixa immobiliària, els del carrer d'En Cortines 10 de Ciutat Vella, denuncien el mateix modus operandi. Per lluitar contra el que ells consideren una "pràctica especulativa", els veïns dels dos blocs han unit forces i aquest dimarts han exigit a la immobiliària la renovació de tots els contractes sense pujades de preu, una opció que asseguren que l'empresa es nega a fer perquè el seu objectiu és revendre els pisos. De fet, les dues finques ja es poden trobar en venda a internet.

En una roda de premsa conjunta amb el Sindicat de Llogateres, el d'Habitatge del Casc Antic i el de Barri del Poble-Sec, representants dels dos blocs han afirmat que Second House no vol oferir lloguers socials. En el cas d'En Cortines 10, dels cinc pisos on encara queden veïns (d'un total de 16), dos ja no tenen contracte vigent i demanen lloguer social. Segons els sindicats, tenen la vulnerabilitat acreditada per serveis socials. En el cas de la finca de Tapioles, des que la immobiliària la va adquirir el desembre de l'any passat, cinc contractes dels onze pisos habitats (en total n'hi ha 16) han vençut. Entre els llogaters que s'han quedat sense contracte, hi ha una veïna amb certificat de vulnerabilitat que reclama un lloguer social i una altra que demana subrogació indefinida, segons els sindicats. Els altres tres habitatges reclamen lloguers assequibles, ja que Second House no té intenció de renovar-los.

La propietat reconeix que no ha ofert als veïns de Tapioles renovar els contractes al mateix preu. Fonts de Second House expliquen que han invertit aproximadament mig milió d'euros per poder substituir les bigues de l'edifici, amb presència de ciment aluminós, que ha de repercutir en el preu dels lloguers. Ara bé, l'inici de les obres s'està ajornant perquè els veïns, alguns ja sense contracte, no volen deixar el pis per no patir un desnonament sense ordre judicial. Segons la immobiliària, la negativa dels veïns a reallotjar-se els està generant uns sobrecostos que, afegeix, no descarta portar a la justícia.

Des de Second House asseguren que ja s'estan fent els tràmits per estudiar l'atorgament del lloguer social en els quatre casos en què la llei fixa que és d'obligat compliment. Si hi aprecien vulnerabilitat, l'oferiran, diuen. En canvi, els sindicats reblen que els serveis socials ja han reconegut aquesta vulnerabilitat i que si la immobiliària està ajornant l'adjudicació és perquè no té intenció de complir amb la llei.

L'objectiu principal dels veïns afectats pel conflicte amb Second House –vinculat al "gegant immobiliari" Renta Corporación– és que se'ls renovi tots els contractes de lloguer sense pujades de preu. A més, demanen que les obres realitzades per la propietat es dirigeixin a les necessitats dels residents i no s'utilitzin en contra d'ells. També reclamen poder exercir la negociació col·lectiva, ja que denuncien que la propietat no reconeix la capacitat negociadora dels sindicats i es dirigeix als veïns individualment. La mateixa immobiliària admet que no té intenció de negociar amb el sindicat, perquè van "passar una línia vermella" celebrant una manifestació davant d'una fundació de l'empresa, que hauria acabat amb pintades.

stats