Habitatge
Societat Habitatge 15/05/2023

De veïns a pisos per turistes: l'escletxa legal dels grans propietaris que Colau (encara) no ha pogut frenar

Veïns d'un bloc afectat al Poble-sec demanen a l'Ajuntament que revoqui les llicències que converteixen els seus pisos en turístics

3 min
Façana del bloc de la plaça de Santa Madrona, al Poble-sec, que la propietat vol convertir en pisos turístics aprofitant una escletxa legal

BarcelonaBarcelona viu aquests dies un degoteig de nous pisos turístics. Tot i que el govern de Colau va prohibir que se'n fessin més, una escletxa legal va permetre a alguns propietaris, el 2019, demanar igualment la llicència. I tot i que l'Ajuntament va intentar corregir el buit legal ràpidament, ara la justícia els està donant la raó. Primer va ser un bloc de 120 pisos al carrer de Tarragona i després han vingut set sentències més: per a un bloc a Santa Madrona, al Poble-sec, un altre pis al carrer de Muntaner, un altre al carrer Ventalló i tres immobles més dels quals no s'han detallat les ubicacions. I encara podrien sortir més resolucions judicials a favor de les propietats que volen canviar els veïns pels turistes.

Aquest dilluns els veïns del segon bloc afectat, al barri del Poble-sec, han fet sentir la seva veu. En conèixer la sentència, la propietat els va donar només 30 dies per marxar, però finalment han aconseguit una pròrroga de sis mesos i tenen intenció de seguir plantant cara, amb l'assessorament del sindicat de barri i del Sindicat de Llogateres. Per ara, 5 dels 11 pisos de l'edifici ja tenen llicència turística, segons dades del mateix Ajuntament. "No ens ho han dit directament, però coneixent la immobiliària i sabent que té molts altres blocs destinats al lloguer turístic o vacacional entenem que és això mateix el que volen fer aquí", apunta la Lucía, una de les veïnes. De fet, asseguren que la propietat ja n'ha demanat més, de llicències, tot i que en alguns dels pisos encara hi viu gent. Per això reclamen al consistori que revoqui les peticions, com va fer en part dels habitatges del carrer Tarragona.

La Lucía viu a l’edifici de la plaça Santa Madrona des del 2016 amb la seva parella i una filla escolaritzada al barri. Des que es va acabar el contracte de lloguer de tres anys més un, li han anat prorrogant automàticament. En rebre el burofax per marxar en 30 dies a finals d'abril van sentir "angoixa, desesperació i maltractament". Ara el seu objectiu és aconseguir un contracte de 7 anys, com marca la llei vigent. La Rosa, una altra de les afectades, ha explicat que el seu marit, de 72 anys i amb discapacitat, viu al pis des del 1955, i el seu fill també viu en un altre habitatge del mateix bloc. Quan la nova propietat va comprar el bloc també els van dir que el seu contracte que vencia el 2020 es renovaria cada any.

La situació d'inestabilitat és molt alta i alguns inquilins ja han decidit marxar. Però d'altres consideren que encara hi ha opcions i que l'Ajuntament encara podria revocar les llicències definitivament.

L'última opció legal

Segons han explicat els veïns, la propietat és una empresa d'origen català, amb més de 300 pisos a Barcelona, molts al barri del Poble-sec. La companyia va aprofitar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia tombat per defectes de forma el pla que prohibia els pisos turístics per sol·licitar més llicències. És el mateix mètode que van fer servir els propietaris del carrer Tarragona. El consistori, però, les va denegar perquè considerava que el litigi encara no havia acabat i el seu pla continuava vigent.

La sentència ja és ferma, però l’Ajuntament ha demanat al Govern "voluntat política" perquè la llei catalana permet retirar la llicència en cas que l'empresa que demana el permís no comenci l'activitat durant els tres mesos posteriors a fer la primera comunicació a l'administració. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha assegurat a Twitter que no deixaran els inquilins sols i que utilitzaran "totes les eines legals" per evitar que siguin expulsats. La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha dit durant un acte de campanya electoral que intentaran fer el mateix que amb el bloc del carrer Tarragona. "Vull insistir en la necessitat de poder revocar llicències, que tots els pisos turístics que han trobat escletxes, que no respecten el dret al descans, es puguin revocar. Si hi ha voluntat política del Govern es pot tramitar demà mateix", ha dit.

stats