Societat 03/09/2019

L'helicòpter de la Vuelta descobreix una plantació de marihuana en un terrat d'Igualada

Els Mossos d'Esquadra han decomissat 40 plantes d'un pis ocupat

Laia Vicens
2 min

BarcelonaÉs dissabte i els ciclistes estan enfilant l'últim quilòmetre de la vuitena etapa de la Vuelta a Espanya, entre Valls i Igualada. Quan pugen pel carrer Lleida de la capital de l'Anoia, l'helicòpter grava l'esprint –que acabarà guanyant l'alemany Nikias Arndt– i mostra la ciutat a vista d'ocell: terrats, el pati d'una escola, piscines privades. Però les imatges aèries també treuen a la llum un secret fins aleshores ocult: una plantació de marihuana en un terrat igualadí.

Tres dies després que tot Espanya veiés en directe la plantació, els Mossos d'Esquadra han decomissat les 40 plantes que algú tenia en aquest terrat d'Igualada. El cert, però, és que el cas havia arribat a mans policials abans que la Vuelta passés per la ciutat. Fonts municipals consultades per l'ARA han explicat que a finals de la setmana passada els veïns d'aquest bloc van avisar la policia local que les persones que estaven ocupant un dels pisos l'havien buidat i havien deixat tots els mobles al carrer abans de marxar. D'aquestes persones ja no en quedava rastre, però sí dels trastos que havien llançat als contenidors. Quan la policia local va acudir al lloc dels fets per buidar els contenidors, els veïns també van avisar que els ocupes havien deixat plantes de marihuana al terrat. Es desconeix si se les van oblidar, si les van abandonar o si hi volien tornar per recuperar-les.

Sigui com sigui, dilluns la policia local va passar als Mossos d'Esquadra l'alerta dels veïns. En realitat, però, les imatges de l'helicòpter de la Vuelta ja feia unes hores que corrien pels grups de WhatsApp: tothom havia vist que en un terrat hi havia una extensa plantació de marihuana. Ja no en quedava cap dubte, així que aquest dimarts els Mossos d'Esquadra han acudit al bloc de pisos en qüestió i s'han endut les 40 plantes. No han detingut cap persona.

En cas que s'haguessin trobat els propietaris de les plantes, ¿a quina sanció s'enfrontarien? A Espanya, la llei no penalitza el cultiu per a l'autoconsum, però la normativa és ambigua, perquè no deixa clar com de gran pot ser la plantació 'casolana' ni quina quantitat de cànnabis es pot arribar a tenir legalment. En tot cas, des del 2015, l'aprovació de l'anomenada llei mordassa preveu una falta administrativa greu, que comportaria una multa d'entre 601 i 30.000 euros, per a qui cometi "actes de plantació i cultiu il·lícits de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques en llocs visibles al públic".

stats