Societat 02/03/2015

L'Estat ofereix a les comunitats un fons a 10 anys i a interès zero per finançar els nous fàrmacs de l'hepatitis C

El ministre de Sanitat assegura que les autonomies tindran "cap problema econòmic" per finançar els 727 milions que costen els medicaments

Agències
2 min
Reunió dels consellers autonòmics amb el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso. EFE

MadridEl govern espanyol ha ofert a les comunitats un fons de liquiditat autonòmica (FLA) a 10 anys per finançar els 727 milions d'euros que els costaran els nous medicaments orals d'última generació contra l'hepatitis C. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, en una roda de premsa després de reunir-se, al costat de representants del ministeri d'Hisenda, amb els consellers autonòmics.

Alonso ha insistit que "no hi haurà cap problema econòmic" per fer front a aquests tractaments perquè el govern espanyol ho "garanteix" a través d'aquest fons, que oferirà finançament a interès zero a les comunitats que vulguin adherir-se.

Està previst que el pla s'aprovi formalment l'última setmana de març, segons ha explicat Alonso, que ha assegurat que totes les comunitats s'han mostrat d'acord perquè s'ha donat resposta a les qüestions que els inquietaven, especialment el finançament. El ministre de Sanitat ha subratllat que el pla financer és "una garantia que no té precedents" i ha assenyalat que no computa dèficit a les comunitats a l'efecte de la seva estabilitat pressupostària.

A l'Estat hi ha més de 95.000 pacients diagnosticats dels quals una mica més de la meitat necessiten rebre aquests nous fàrmacs, que aconsegueixen la curació en més del 90 per cent dels casos però presenten un preu molt elevat. El nou FLA del d'Hisenda dóna l'opció a Madrid i País Basc de sumar-se a aquesta proposta tot i no haver-ho fet encara amb d'altres FLA.

El ministeri de Sanitat va anunciar la setmana passada que havien aconseguit renegociar el preu d'aquests medicaments -el cost inicial era de més de 3.000 milions- tancant un sostre de despesa global de 727 milions d'euros però que havien d'assumir les comunicats. Amb el nou preu, el cost del tractament baixa dels 43.500 euros per pacient que es preveien inicialment fins a una mica més de 13.900 euros.

A més, també va negociar la possibilitat d'efectuar el pagament en tres anys, el que suposaria uns 242 milions d'euros anuals, per garantir que els serveis de salut assegurin l'accés dels pacients a aquests medicaments de manera immediata

stats