SANITAT
Societat 22/06/2012

Els hospitals faran més operacions aquest estiu

Els hospitals catalans aprofitaran l'estiu per fer operacions que no requereixen ingrés, com cataractes, i reduir així les llistes d'espera. El tancament de llits i quiròfans serà inferior al de l'estiu passat.

Lara Bonilla
2 min
MÉS OPERACIONS
 L'Hospital de la Vall d'Hebron  fa un mes que ha reobert quiròfans de tarda per alleugerir la llista d'espera.

BARCELONA.L'estiu passat va ser el de les retallades, quan els hospitals catalans van aprofitar el descens d'activitat a l'estiu per tancar més llits i quiròfans del que és habitual i ajustar-se així a la contenció de despesa que els exigia el departament de Salut. Enguany el tancament de llits i quiròfans serà lleugerament inferior al del 2011 -i en alguns casos, fins i tot al del 2010- i la reducció es concentrarà a l'agost.

En canvi, s'aprofitarà l'estiu per augmentar el nombre d'intervencions de cirurgia major ambulatòria -les operacions que no requereixen ingrés hospitalari, com hèrnies, cataractes i galindons- i les de curta estada -menys de 72 hores d'ingrés-, com operacions de pròstata, d'obesitat mòrbida i colostomies. Els hospitals esperen alleugerir així la llista d'espera, que s'havia incrementat amb les retallades de l'any passat. "Aquest 2012 tenim un objectiu clar: reduir en un 2% la llista d'espera. Hem contractat un 2% més d'activitat quirúrgica en relació a l'any passat i hi ha centres que aprofitaran l'estiu per donar aquesta empenta", explica Josep Maria Argimon, gerent de Serveis Assistencials del CatSalut.

És el cas de l'Hospital de Bellvitge, el Josep Trueta de Girona, que obrirà un quiròfan més per a aquest tipus d'operacions, i la Vall d'Hebron, on ja fa un mes que s'han obert quiròfans de tarda. L'activitat s'intensificarà en la cirurgia major ambulatòria. Cada cop són més les operacions en què es pot donar d'alta el pacient el mateix dia i, de fet, el 50% de l'activitat ja és ambulatòria. Les intervencions amb més activitat, i en què, a la vegada, s'acumula més llista d'espera són les cataractes i les pròtesis de genoll i maluc.

Més infermeres de suplències

Pel que fa al tancament de llits i quiròfans, de mitjana es tancaran un 3% menys de llits que l'any passat. L'Hospital de Bellvitge tindrà un 20% més de llits disponibles que l'estiu passat -se'n tancaran 240-i es contractaran 300 infermeres més per fer suplències. També hi haurà més quiròfans disponibles per evitar que tornin a augmentar les llistes d'espera en cirurgia cardíaca i oncològica "i que s'arribi a una situació tan complicada com la d'aquest octubre", explica el director mèdic de Bellvitge, Albert Salazar, que assegura que ja s'ha recuperat l'activitat habitual. "Però si tornéssim a aplicar les mesures de l'any passat, es perdria tot el que hem guanyat", reconeix.

El gruix de reducció de llits i quiròfans es concentra a l'agost. L'Hospital del Mar i de l'Esperança tancaran 117 llits, el Clínic, 193, el Sant Pau, 90 i la Vall d'Hebron, 178, unes xifres inferiors a les de l'estiu passat. A més, sel 2011 el tancament es va allargar fins a l'octubre, i aquest estiu es torna al període habitual, de juliol a setembre. L'Arnau de Vilanova de Lleida funcionarà amb 134 llits i 7 quiròfans menys i a la regió sanitària de Girona durant l'agost hi haurà un 20% menys de llits disponibles als 8 hospitals públics.

stats