Els hospitals faran tests de covid per descongestionar els CAP

Salut ha detectat 25 brots en discoteques

Ara
2 min
L'hospital polivalent que es va construir a l'Hospital de Bellvitge durant la pandèmia de coronavirus

BarcelonaL'allau de casos de coronavirus, més de 7.000 les últimes hores, i les proves als contactes estrets dels positius han saturat els centres d'atenció primària (CAP) i el departament de Salut ha decidit aquest dimecres que també els hospitals habilitin punts per fer les proves diagnòstiques. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès "molta preocupació" pel primer nivell assistencial en una entrevista a TV3 i ha assenyalat que el suport dels professionals dels hospitals servirà per "descarregar" la primària de la pressió que arrossega des de fa quinze dies, sobretot a Barcelona i l'àrea metropolitana. També l'adjunta a la direcció d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), Ariadna Mas, ha explicat a Catalunya Ràdio que s'instal·laran carpes a l'exterior dels centres sanitaris per fer els tests als contactes de positius i així evitar que hi pugui haver risc de contagi en les instal·lacions. "Necessitem moltes mans per a proves i diagnòstics", ha explicat.

La incidència del covid a Catalunya continua creixent i ja se situa entorn dels 445 casos per cada 100.000 habitants. De fet, el virus es propaga a una velocitat superior a la d'anteriors onades i deixa xifres de contagis únicament equiparables a les de la primera onada. La taxa de contagi (Rt), que estima quantes persones es contagien a partir d'un sol positiu, supera el 3 i, per tant, cada infectat contagia com a mínim tres persones més. Aquesta velocitat de reproducció és encara més elevada entre els joves: en la franja dels 15 als 29 anys se situa entre 8 i 10. Això explica per què els últims 14 dies es registra una incidència desbocada, amb 1.600 infeccions per cada 100.000 habitants.

A més, l'esclat de contagis ha augmentat les hospitalitzacions a les plantes covid, amb 35 entrades més que dimarts, cosa que eleva a 610 els malalts de covid atesos en un centre sanitari. Els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) es mantenen estables en els 133 contagis i aquest dimecres tampoc s'ha notificat cap defunció.

Argimon també ha informat que l'Agència de Salut Pública ha identificat 25 brots de covid relacionats amb l'oci nocturn. Tanmateix, ha volgut subratllar que la superpropagació del virus s'ha donat a "l'oci en general" i no només a les discoteques, sobretot per la manera com es relaciona la població: en espais tancats, a casa o al carrer però sense respectar les distàncies de seguretat o barrejant grups bombolla. Amb tot, el Govern va anunciar dimarts el tancament de l'oci nocturn en espais tancats. Per reobrir, ha dit, caldrà que facin tests d'antígens poques hores abans d'accedir al local.

stats