La gran sequera

Hotelers de la Costa Brava compren una dessalinitzadora per omplir piscines sense que ho sàpiga el Govern

El sector turístic de Lloret ha pagat 1,5 milions d’euros per adquirir una dessalinitzadora mòbil per tractar 50 m³ d'aigua l'hora

2 min
Una imatge de Lloret, el passat estiu

GironaPolèmica a la vista per l'aigua de les piscines dels hotels de la Costa Brava durant la temporada d'estiu. Ara mateix, en les zones en situació d'emergència per sequera, les restriccions no permeten omplir parcialment o totalment les piscines d'ús recreatiu, tant privades com del sector turístic, tret que no sigui amb aigua de mar. Aquestes prohibicions ja preocupen als propietaris d'establiments de la costa gironina, que temen que els clients estrangers, espantats per l'alarma hídrica a Catalunya, es facin enrere i triïn altres destinacions. Per revertir aquest efecte dissuasiu, el gremi d'hostaleria de Lloret de Mar ha decidit tirar pel dret i comprar una dessalinitzadora mòbil per tractar milers de litres d'aigua salada, que garanteixin la capacitat de les piscines durant tota la temporada turística.

"Hauríem volgut que fos iniciativa de l’administració per transmetre un missatge de tranquil·litat al client que vol venir a gaudir de les piscines, però ho hem hagut de fer nosaltres; no ens podíem permetre esperar ni un dia més si no volíem perdre mercat, ja que els tours internacionals comencen a planificar les vacances per aquestes dates", diu Enric Dotras, president del sector turístic lloretenc. La dessalinitzadora, que ha costat 1,5 milions d'euros pagats pels 120 membres del gremi de la seva butxaca, es posarà en funcionament d'aquí a tres mesos i, en una hora, permetrà tractar 500.000 litres d'aigua salada, que es recolliran des d'un pou subterrani sota la platja de Lloret.

Sense el permís de l'ACA

Ara bé, tot i l'empenta dels empresaris gironins, la seva iniciativa xoca amb les normes de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja que, segons detalla el pla de sequera, l'aigua de les dessalinitzadores no s'inclou dins de les excepcions que permeten proveir les piscines. Fonts de l'agència hídrica confirmen a l'ARA que la mesura dels hotelers de Lloret de Mar no compta amb el vistiplau de la Generalitat, atès que qualsevol aigua provinent de plantes de tractament s'ha de prioritzar pel consum de boca i no per a usos recreatius. La direcció general de Turisme, de moment, no vol fer-ne cap valoració, a l'espera de conèixer més detalls del projecte.

A l'espera de saber com es resol aquesta disputa entre l'ACA i el sector privat, els hotelers assenyalen els beneficis del seu projecte, prometent que, de tota l'aigua dessalada que produiran, només n'utilitzaran un 20%. La resta, uns 40.000 litres per hora, preveuen cedir-la a la xarxa pública mitjançant un acord amb l'Ajuntament de Lloret de Mar, quan tinguin els permisos de salubritat corresponents. "Ja que fem l'esforç per netejar aquesta aigua per les piscines i els turistes, volem que l'excedent serveixi per abastir l'aigua de boca de la població", afirma Dotras. I afegeix: "Ens agradaria que fos un model reproduïble a tota la Costa Brava, que el puguin tirar endavant altres hotels, establiments esportius o ports nàutics amb la col·laboració de la Generalitat".

Al Port de la Selva, per exemple, l'ajuntament va comprar una dessalinitzadora mòbil l'any passat, però, en aquest cas, tenia el permís de l'ACA perquè no era per al consum del sector turístic, sinó per donar servei de boca al poble, i potabilitzaven l'aqüífer subterrani salinitzat per l'entrada de l'aigua de mar.

stats