Societat 29/09/2014

Els hotelers gironins amenacen amb no cobrar la taxa turística si no poden decidir a on es reinverteixen els diners

Felip Puig respon al president de la federació d'hostaleria de la demarcació que aquesta eina "ha vingut per quedar-se" i que és "necessària"

Acn / Ara
3 min

Masarac / BarcelonaEl sector hoteler gironí no està content amb la forma en què el Govern ha gestionat els diners recaptats amb la taxa turística i com s'han reinvertit al territori. Després de dos anys de la seva aplicació, la Federació d'Hostaleria a Girona exigeix poder decidir a on es destinen els diners -el 2013 es van recaptar 7,3 MEUR a la demarcació- i amenaça en deixar de cobrar-la si no es canvia el sistema actual. Ho ha dit el seu president, Antoni Escudero, en el Dia Mundial del Turisme que s'ha fet a Masarac amb la presència del conseller d'Empresa, Felip Puig.

"Si els recaptadors principals de la taxa turística no podem decidir, no la volem i ens oposem a que es continuï cobrant". Amb aquestes paraules, el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, exigia aquest dilluns un paper "decisiu" en el repartiment i reinversió dels diners que es recapten a la promoció turística al territori. L'empresari ha recordat al Govern que en les condicions amb les que van acordar aplicar-la hi havia fer una revisió i balanç després de dos anys. "Ara toca fer-la i demanem que se'ns escolti per fer un anàlisi exhaustiu de la seva funcionalitat", ha afegit Escudero amb un to desafiant tot dient que "si la situació no dóna un tomb, segurament prendrem determinacions".

I és que el sector hoteler gironí considera que no s'han fet les coses bé perquè no han vist "grans resultats ni grans reinversions" al territori. Dels 7,3 MEUR que es van recaptar a la demarcació, el 30% van anar als Ajuntaments i el restant, uns 5 MEUR, per al foment del turisme. "Què se n'han fet, com s'han invertit a la demarcació?" es preguntava aquest dilluns durant la celebració del Dia Mundial del Turisme que s'ha fet al castell de Biart de Masarac (Alt Empordà) sota l'atenta mirada del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Escudero també ha anat més enllà, hi ha acusat als ajuntaments receptors de no aprofitar els diners per incrementar la partida de promoció turística sinó per substituir-la. Per tot plegat consideren que l'actual sistema no funciona, en bona part perquè diuen que qui millor coneix l'evolució del sector no pot decidir sobre aquest impost.

Més diners per a l'aeroport de Girona

Durant el seu discurs, Escudero ha subratllat la necessitat d'invertir els diners de la taxa turística a l'aeroport de Girona, una infraestructura clau per impulsar el turisme de la zona on també hi manca una estació de Tren d'Alta Velocitat que enllaci el territori amb França i Barcelona. En aquest sentit, el president de la Federació d'Hostaleria a Girona ha demanat la implicació del Govern tot dient que ara és el moment d'invertir en aquest sector perquè el país ja està "bastant endreçat".

El Govern mantindrà la taxa turística perquè és necessària

Pel que fa a la taxa turística, Felip Puig ha declarat que l'impost "ha vingut per quedar-se" i que s'ampliarà perquè encara hi ha qui no l'aplica correctament. En aquest sentit, ha defensat la necessitat d'una tasca que serveix per reinvertir en promoció turística -ha posat l'exemple de la promoció de l'aeroport i de les estacions d'esquí gironines- i ha assegurat que la gestió que se n'està fent és "excel·lent".

L'Ajuntament de Barcelona ja va demanar al Govern poder destinar el 30% de la taxa turística que correspon als municipis a compensar "els costos derivats de la gestió del turisme", en lloc de dedicar-lo exclusivament a la promoció turística -com estableix la llei-. Tal i com va avançar l'ARA, el Govern veu amb bons ulls aquesta possibilitat, tot i que la directora general de Turisme, Marian Muro, va matisar la setmana passada que en cap cas es faria extensiva la possible excepció de Barcelona a la resta de Catalunya.

stats