Societat 14/07/2015

Com és de segur l'ibuprofèn?

L'agència americana dels medicaments endureix els advertiments contra l'analgèsic. A Europa, es considera que els seus beneficis superen els possibles riscos

Ara
3 min
Europa considera que els possibles riscos de l'ibuprofè es veuen compensats pels beneficis

BarcelonaÉs, juntament amb el paracetamol i l'aspirina, un dels analgèsics més utilitzats arreu del món. Però és segur l'ibuprofèn? Els dubtes que sempre l'han envoltat (i que fan que sovint es recomani combinar-ne l'ús amb altres fàrmacs contra el dolor) creixen sense parar, sobretot després que l'FDA, l'agència de l'administració americana encarregada d'autoritzar o denegar la comercialització d'aliments i medicaments, hagi revisat la seva política sobre el fàrmac i hagi obligat les farmacèutiques a advertir dels riscos que en comporta l'ús.

Als Estats Units, els fabricants d'ibuprofèn hauran d'incloure a partir d'ara en les capses un advertiment per recordar que l'ús del medicament augmenta el risc de patir un atac de cor o una embòlia. Aquests advertiments ja hi apareixien, a les capses, però a partir d'ara hauran de ser més explícits. L'agència administrativa afirma, per defensar la seva decisió, que hi ha cada cop més proves que vinculen de forma clara l'ibuprofèn a diferents tipus de malalties cardiovasculars.

Cal destacar que, segons l'agència, les persones que en fan un ús esporàdic no han de tenir por de res, i poden continuar prenent ibuprofèn quan pateixen mal de cap o algun tipus d'inflamació amb dolor. El problema està en l'ús continuat d'aquest medicament, sobretot en el cas de persones que tenen problemes cardíacs o que estan en un grup de risc. Són elles les que han de tenir més cura a l'hora de prendre ibuprofèn de forma regular. Segons els últims estudis, prendre ibuprofèn fins i tot durant unes poques setmanes és suficient per incrementar de forma notable el risc de patir un atac cardíac o una embòlia. Els investigadors creuen que alguns analgèsics –entre ells l'ibuprofèn, però no el paracetamol ni l'aspirina– alteren les parets de les venes, i incrementen d'aquesta forma la possibilitat que es formin coàguls de sang que són, a la vegada, responsables d'infarts i embòlies.

Fins ara els paquets d'ibuprofèn que es venien als Estats Units advertien que "pot augmentar el risc de patir importants accidents de trombosi en el cor, atac de miocardi i embòlia, amb resultats que poden ser mortals. El risc és més gran per als pacients amb malalties de cor o amb factors de risc cardíac".

A partir d'ara, les capses han de tenir imprès el següent advertiment: "Provoquen un augment del risc de patir importants accidents de trombosi al cor, atac de miocardi i embòlia, amb resultats que poden ser mortals. Aquest risc es pot donar en un estadi inicial del tractament, i pot incrementar-se a mesura que es continua el tractament".

A Europa, més beneficis que riscos

Però mentre que als Estats Units l'FDA alerta del risc que comporta el consum habitual de l'ibuprofèn, a Europa l'agència encarregada dels medicaments (EMA) considera que els beneficis del medicament superen els riscos. L'EMA admet que les persones que en consumeixen estan sotmeses a un risc més elevat, però després d'un minuciós treball científic ha arribat a la conclusió que en cap cas s'aprecia un augment d'atacs en persones que consumeixen fins a 1.200 mg per dia, i que només és pot parlar d'un risc elevat si se superen els 2.400 mg per dia (la majoria de pastilles disponibles a les farmàcies catalanes són de 600 mg). Segons l'agència europea, el risc de consumir ibuprofèn en dosis elevades és el mateix que amb qualsevol altre antiinflamatori.

En les seves recomanacions, l'EMA demana que s'eviti el consum en dosis elevades (més de 2.400 mg, o quatre pastilles de 600 al dia) en pacients amb problemes cardiovasculars. L'agència demana als metges que abans de prescriure un tractament amb ibuprofèn avaluïn els factors de risc del pacient; entre aquests factors hi ha el tabac, la hipertensió, la diabetis i el colesterol.

stats