Immigració
Societat Immigració 02/07/2023

Cinc pasteres amb 266 persones a bord continuen desaparegudes a l'Atlàntic

La llanxa on haurien mort almenys 51 migrants, inclosos menors, va estar vuit dies a la deriva

ARA
3 min
Alguns dels homes que han estat rescatats d'una pastera que navegava cap al sud de Tenerife.

BarcelonaLa ruta migratòria que va des de l'Àfrica a les Canàries continua sent una de les més mortíferes: ara mateix hi ha cinc embarcacions desaparegudes en aigües atlàntiques des del juny. Segons l'activista pels drets humans Helena Maleno, en aquestes pasteres que van sortir des de la costa del Marroc cap a Espanya hi hauria unes 266 persones a bord. Una sisena llanxa va aparèixer dissabte empesa pels corrents marins amb quatre supervivents després de passar vuit dies a la deriva. L'embarcació havia sortit de la ciutat marroquina de Tan-Tan fa una setmana amb migrants de països com el Senegal, Gàmbia, Etiòpia, Sudan o Sri Lanka, i almenys 51 tripulants haurien mort en el naufragi. L'ONG Caminando Fronteras ha explicat que hi havia 11 dones, 3 menors i 37 homes.

Maleno ha detallat a través de Twitter que dos dels quatre supervivents d'aquest naufragi, amb els quals l'ONG va poder parlar, estan ingressats a l'hospital d'Al-Aaiun, al Sàhara Occidental. Estan deshidratats i pateixen cremades del sol. Van ser ells els que van relatar que dels 55 tripulants de l'embarcació només n'han sobreviscut quatre. De moment no se sap on són els altres dos migrants supervivents; podrien ser en un altre hospital o bé detinguts per les autoritats marroquines. En aquest cas, l'escenari més plausible és que fossin expulsats del país o desplaçats a zones de l'interior del Marroc.

La llanxa va arribar a la costa empesa pels corrents marins, però Maleno ha detallat que, l'endemà que salpés, el 23 de juny, les autoritats de rescat espanyoles ja van rebre la posició de l'embarcació des del telèfon per satèl·lit que portaven els migrants a bord. Els serveis de rescat van explicar a l'ONG Caminando Fronteras que havien comunicat la posició a les autoritats marroquines, però que aquestes els van contestar que l'embarcació no hi era.

Un naufragi previ amb 37 morts

Aquesta situació remet a la tragèdia del 21 de juny, quan 37 persones, incloent-hi una nena, van desaparèixer (només es van poder rescatar els cossos de la nena i d'un adult) i 24 van haver de ser rescatades arran de l'enfonsament d'una llanxa neumàtica amb què intentaven arribar a les illes Canàries. La barca va sortir de la costa del Sàhara Occidental amb una seixantena de persones a bord i poc abans de les vuit del vespre Salvament Marítim, després de rebre un avís, va alertar les autoritats de Rabat perquè s'encarreguessin de coordinar-ne el rescat. Tot i això, els nàufrags van passar tota la nit esperant el rescat, que no va arribar fins al cap de 12 hores després de l'alerta.

Segons un enregistrament, avançat per la Cadena SER, una operadora del centre de coordinació de Salvament Marítim i un pilot d'avió que era a la zona van estar debatent sobre a qui pertanyien les aigües on era l'embarcació en perill, si al Marroc o a Espanya, i el pilot va avisar que eren d'Espanya. Finalment, l'organisme de salvament va avisar els equips de Rabat, que van trigar tota una nit a reaccionar. "La mort a la frontera s'instal·la per manca de mitjans de rescat i la col·laboració escassa entre els països per defensar el dret a la vida", ha denunciat Maleno.

Un mort en una llanxa a Tenerife

Salvament Marítim ha interceptat aquest diumenge una nova embarcació amb 65 persones a bord, tots homes, que navegava cap al sud de Tenerife. La llanxa ha estat traslladada fins al port de Los Cristianos, on ha desembarcat. La Creu Roja ha informat que hi havia un mort a bord, i el Centre Coordinador d'Emergències i Seguretat 112 ha assenyalat que quatre migrants més van ser traslladats a l'hospital, dos d'ells en estat greu i dos moderats.

stats