Immigració

Les comunitats ajornen l'acord per al repartiment dels menors sols de les Canàries

Catalunya es queixa que l'executiu espanyol no té en compte l'esforç que fa per a l'acollida d'aquestes criatures

ARA
2 min
Menors migrants rescatats d'una pastera prop de Canàries recentment

BarcelonaUn acord a mitges. El govern espanyol i el canari han acordat aquest dimarts, finalment, la reforma parcial de la llei d'estrangeria, que ha d'activar la distribució obligatòria dels menors arribats sols per tota la geografia espanyola per evitar que recaiguin bàsicament a l'arxipèlag i Ceuta i Melilla. En aquesta foto, però, s'han despenjat les comunitats autònomes que han rebutjat afegir-se al pacte fins que no hi hagi més detalls.

Està en joc qui es fa càrrec d'aquests menors, que ara estan acollits en centres de les Canàries i de Ceuta totalment col·lapsats, en alguna ocasió juntament amb adults, cosa que contradiu les lleis de protecció de la infància. Des de fa mesos, l'executiu central està negociant amb les comunitats per modificar l'article 35 de la llei d'estrangeria i agilitzar el repartiment d'aquests menors quan en una comunitat d'acollida se superi un 150% la capacitat d'acollida. És el cas de les Canàries, que qualifica la situació d'"alarmant", en paraules de la seva consellera de Drets Socials, perquè no hi ha espais disponibles per a una atenció digna. Actualment, es calcula que hi ha 5.000 acollits, quan el seu sistema només té capacitat per a 2.000, és a dir, menys de la meitat.

En la proposta inicial del govern espanyol, la idea és repartir 400 d'aquests menors, dels quals Catalunya n'hauria d'acollir 191. A l'abril el Govern ja s'hi va oposar perquè considerava que no es tenia en compte l'esforç que havia fet en l'acollida durant anys. Per fixar les quotes de criatures, el mecanisme tindrà en compte dades com la renda i la taxa d'atur de cada comunitat, així com el nombre de migrants menors que ja atén.

Després de la reunió d'aquest dimarts, la Generalitat ha tornat a reclamar al govern que valori que en el sistema català de protecció l'atenció continua fins que els nens fan 23 anys per acompanyar-los en el procés d'emancipació, equiparant-los amb els altres menors tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). En aquest sentit, la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Núria Valls, apunta que les dades de l'executiu per fer el repartiment "han d'adaptar-se a la realitat" i un cop estiguin clares, fer la distribució dels menors.

En un comunicat del departament de Drets Socials, Valls ha exigit més recursos per a l'acollida i la integració d'aquests adolescents que arriben sense referents familiars. "La situació és greu. Ens trobem davant la necessitat de declarar la situació d'emergència", ha manifestat. Segons dades de la Generalitat, en els primers mesos de l'any, a Catalunya han arribat 1.206 menors sols, mentre que l'any anterior van ser 2.332.

De les partides compromeses per finançar les comunitats, només s'ha aprovat la dels 6 milions per a les Canàries i els 4,5 milions per a Ceuta i Melilla.

stats