Immigració

Moren entre 30 i 40 persones que anaven en un cayuco cap a les Canàries

Quinze supervivents de l'embarcació expliquen que van haver de llençar els cadàvers al mar

ARA
2 min
Un helicòpter trasllada a El Hierro les persones rescatades d'un 'cayuco'.

BarcelonaUna nova tragèdia a la ruta migratòria entre la costa oest africana i les Canàries. Entre 30 i 40 persones han mort en la travessa que feien en una piragua localitzada ahir dissabte a uns 300 quilòmetres al sud de l'illa d'El Hierro amb 15 supervivents, que van explicar que havien llençat els cadàvers dels seus companys morts al mar. L'embarcació havia salpat de Mauritània dues setmanes enrere i va ser localitzada a la deriva.

Tots els rescatats són homes i van ser traslladats a un port d'El Hierro en helicòpter. Després de dues setmanes a mar oberta, sense aigua ni menjar i a mercè dels vents i les baixes temperatures hivernals, els ocupants supervivents presentaven un estat de salut molt delicat, segons han explicat sanitaris que els van assistir en un primer moment. Estaven molt febles i no podien articular cap paraula, segons informa l'agència Efe.

Els serveis d'emergència 112 informen que un dels homes rescatats presentava deshidratació de caràcter moderat i va ser traslladat a un hospital de Tenerife mentre que un altre dels ocupants, amb la mateixa patologia, va ser evacuat a l'hospital d'El Hierro.

Segons han explicat els supervivents, l'embarcació va perdre el rumb i va estar durant molts dies a la deriva. Les dures condicions van fer que els ocupants anessin morint, però no s'ha pogut determinar la xifra exacta de víctimes mortals. Dins de la piragua encara hi havia tres cadàvers.

El col·lectiu Caminando Fronteras està sondejant els familiars dels ocupants de dues piragües que, per la seva data de sortida i nombre de persones a bord, poden ser compatibles amb les dades que han donat els supervivents. Un va partir de Nouadhibou el 9 de desembre i l'altre de Nouakchott el 15 de desembre.

L'any 2023 acaba amb més de 40.500 persones rescatades en aquesta ruta migratòria, una xifra que supera la que es va registrar durant l'anomenada crisi dels cayucos del 2006. D'aquests supervivents, 8.300 eren menors d'edat i 2.700 dones. Aquesta és la via migratòria més letal del món, que ha tingut un repunt molt acusat a partir de l'estiu, quan la situació política i social del Senegal va esclatar i milers de joves sense feina ni expectatives van voler fugir del país. Sense possibilitats de viatjar a Europa de manera regular i segura, només els queda l'opció de viatjar durant setmanes o mesos i pagar entre 2.000 i 3.000 euros per una plaça en una de les embarcacions que fan el trajecte cap a les Canàries.

L'illa d'El Hierro, la més petita de les Canàries, amb una població d'uns 11.700 habitants, ha rebut des del maig del 2023 un total de 14.951 migrants en piragües, entre ells 3.654 menors i 633 dones, dada que supera, per exemple, la xifra de persones que van arribar Espanya el 2023 a través de la ruta mediterrània fins al 15 de desembre: 14.312.

stats