DRETS HUMANS
Societat 26/07/2018

Desenes de ferits en el salt de 600 immigrants a la tanca de Ceuta

Onze subsaharians van ser hospitalitzats i l’Associació de Guàrdies Civils compta 22 agents ferits

Germán Aranda
3 min
Desenes de ferits en el salt de 600 immigrants a la tanca de Ceuta

BarcelonaMés de 600 immigrants van accedir ahir a Ceuta saltant la tanca coordinadament en l’acció més massiva que s’ha registrat recentment a la zona i que va acabar amb violència i desenes de ferits. Les caigudes i els filats tallants de les tanques –que el govern espanyol s’ha compromès a retirar– van deixar un balanç de 102 subsaharians ferits. A més a més, hi va haver fins a 22 agents que també van patir ferides, segons l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils.

Entre els migrants que van rebre atenció sanitària n’hi va haver onze que van ser traslladats a l’Hospital Universitari, set d’ells per talls importants soferts per les concertines de la tanca, tres per fractures òssies i un per una luxació. Fonts sanitàries citades per Europa Press i la direcció general de la Guàrdia Civil, però, van xifrar en 16 els agents atesos, 13 dels quals havien rebut l’alta i dos van haver de ser operats per talls profunds.

L’Associació Espanyola de Guàrdies Civils va denunciar que alguns dels que van saltar la tanca portaven cisalles, pals, objectes tallants, llançaflames casolans i fins i tot calç viva per atacar els agents. Quatre guàrdies civils, van assegurar, van patir “cremades químiques, ulls inflamats, contusions i trastorns respiratoris”, segons l’associació.

El salt va començar a les 7 del matí a la finca Berrocal, on hi ha zones sense vigilància. Durant poc més d’una hora la policia marroquina i els guàrdies civils van intentar contenir els migrants, però finalment 602 van passar la frontera, segons les xifres de la Delegació del govern espanyol. D’aquests, 27 van ser expulsats en calent, segons va publicar 'Eldiario.es' citant fonts pròximes a l’operatiu. La resta, sense comptar els hospitalitzats, són al centre d’estada temporal d’immigrants (CETI), cap on van córrer després de la dispersió i que està desbordat, amb 1.200 persones, més del doble de la seva capacitat.

L’ONG en defensa dels drets humans Irídia va alertar en un comunicat que “el Marroc no és un país segur per les persones migrants”, en relació al lloc on han sigut retornats els expulsats, i també va demanar que es retirin les devolucions en calent “acatant la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans” i les concertines de les tanques. El govern de Pedro Sánchez va prometre que acabaria amb les devolucions en calent poc després que es concretés la moció de censura i el 14 de juny el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que faria “tot el possible” per retirar els filats tallants de les fronteres.

Cimera sobre immigració

Els governs d’Espanya i França van aprofitar ahir la trobada a la Moncloa per anunciar la voluntat de convocar una reunió regional a Espanya dels ministres europeus i africans dedicats a afers migratoris per analitzar els fluxos i “explorar possibles iniciatives comunes”. Pedro Sánchez i Emmanuel Macron van presentar una declaració conjunta que apel·la a la col·laboració a Europa davant l’arribada de refugiats i migrants. En el document, els dos països declaren que comparteixen la “mateixa estratègia” per respondre “amb humanitat i eficàcia”. Consideren “indispensable” disposar de més recursos “humans, materials i jurídics”, així com protegir les fronteres i facilitar el retorn dels migrants sense dret a asil.

Davant el “repte” de l’acollida de persones rescatades a la Mediterrània per ONGs, el document defensa la necessitat de desenvolupar un model que faci distincions: que gestioni, d'una banda, “el tractament dels migrants econòmics irregulars” i, de l’altra, “els refugiats necessitats de protecció”. També manifesten el suport a la Unió Europea en la proposta de crear “centres controlats” o “plataformes de desembarcament” que “reforcin la solidaritat europea amb els països de primera acollida”.

stats