Societat 30/06/2019

Pla de xoc per a la zona afectada pel foc de l'Ebre

Les diferents administracions es reuniran dissabte per concretar les mesures

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, saludant els comandaments dels Bombers al centre operatiu de l'incendi, a Vinebre/ ACN

BarcelonaLes comarques afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre necessitaran un pla de xoc per refer-se. És la primera conclusió de la reunió que s'ha fet aquest diumenge al centre operatiu del foc a Vinebre amb alcaldes de la zona i el president de la Generalitat, Quim Torra. Les mesures concretes d'aquest pla, però, no es concretaran fins a la reunió prevista per a dissabte que ve amb representants dels ajuntaments dels vuit pobles afectats, la Generalitat i el govern espanyol. La trobada es farà a Flix.

Així ho ha explicat Torra, després d'una llarga reunió al centre operatiu. Fins dissabte, les diferents administracions s'emplacen a fer "una diagnosi" acurada per poder decidir quines actuacions convenen més i quines poden agilitzar l'arribada d'ajuts. La consellera de presidència, Meritxell Budó, fent un símil mèdic, ha apuntat que d'aquesta manera sabran "si cal aplicar microcirurgia o cal fer un tractament més genèric per a tot el territori".

El president ha assegurat que es treballarà perquè el pla de xoc doni resposta a "tot el que ha passat durant el foc", que ha arrasat uns 6.000 hectàrees i ha afectat tres comarques: la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues. El foc es va poder donar per estabilitzat ahir quan faltaven pocs minuts per a les deu de la nit aprofitant la pujada de la humitat i els bombers confien poder-lo controlar durant el dia d'avui. De moment remullen la zona i es preparen per contenir possibles revifalles en els moments de màxima calor. Els treballs d'extinció encara s'allargaran durant dies. Es mantenen tallades dues carreteres: la T-703 Palma d'Ebre-C-233 i la C-233 Bovera-Flix.

L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha dit que està esperançat "per la ràpida posada en funcionament del pla de xoc" i ha subratllat que totes les administracions s'hi implicaran. A la reunió de dissabte que es determinarà si el territori afectat es declara zona catastròfica, una possibilitat que per ara no es descarta i que, de fet, ahir va defensar el mateix Barbero.

A hores d'ara encara hi ha persones desallotjades que no han pogut tornar a casa. Aquesta nit una vintena de veïns han fet ús del centre d'acollida habilitat a Flix, quatre persones s'han reallotjat a la Palma d'Ebre i cinc a Bovera. S'ha reobert l'accés a Gavarres i Cadiretes, mentre que es manté la prohibició a Montserrat, Montsec, Montsant i Ports de Tortosa. També s'ha donat per acabada la prohibició de la sega i es manté la vigilància de les zones amb més risc.

stats