Societat 05/06/2019

Buch alerta que si no plou "podríem haver d'encarar la pitjor campanya forestal dels últims anys"

Les comarques de l'Empordà i les Terres de l'Ebre són les que presenten més risc d'incendi

Ara
2 min
Els bombers treballen en l'incendi del Baix Empordà a Vilopriu / DAVID BORRAT

BarcelonaLa falta de pluges ha fet saltar les alarmes de cara a la campanya d'incendis forestals d'aquest estiu, després d'una treva d'uns anys en què no s'han registrat focs de gran magnitud a Catalunya. Aquest dimecres el conseller d'Interior Miquel Buch ha avisat que si no plou en els pròxims dies "es podria haver d'encarar la pitjor campanya forestal dels últims anys", en unes declaracions recollides per l'agència ACN.

Les comarques que ara mateix podrien estar més afectades pel risc d'incendi són les de l'Empordà i les Terres de l'Ebre, els dos extrems de Catalunya. Però si aquest mes de juny no plou, el perill s'estendria a totes les comarques amb un clima mediterrani més accentuat i que tampoc no han rebut aigua aquests dos últims mesos.

El precedent

Durant l'any 2018 es van cremar 140 hectàrees, però Interior tem que aquest any la falta de pluges pugui complicar la campanya d'incendis forestals i que es registrin situacions similars a les patides entre 2011-2012, l'any dels incendis de l'Empordà, que van cremar unes 13.000 hectàrees i on van morir tres persones, ja que les condicions són similars a les registrades aleshores. "Avui dia portem més hectàrees cremades que en tot el 2018", advertia Buch al Parlament.

Interior ha apostat aquest any per un model de prevenció. A la pràctica això vol dir que es faran menys contractes però més llargs i que s'intentarà que tots els recursos humans per lluitar contra el foc tinguin mobilitat. En aquesta campanya Interior destinarà 17,2 milions d'euros en compensacions dels bombers voluntaris, el lloguer de vehicles, els equipaments i el material i el manteniment dels punts de guaita, i Agricultura 15,2 milions en actuacions de prevenció i despeses de personal. En total s'han fet 717 nous contractes, i es disposarà de 25 helicòpters i 12 avions.

Dins del pla d'anticipació, la conselleria d'Agricultura ha dut a terme diverses actuacions de prevenció, com ara cremes controlades de vegetació o les 17.341 actuacions del cos d'Agents Rurals en matèria de prevenció d'incendis. La consellera Teresa Jordà ha explicat que de cara a l'estiu s'intensificarà una campanya per conscienciar del perill de llençar burilles de tabac. De fet, aquest va ser l'origen dels focs de l'Empordà de l'any 2012.

stats