Societat 23/03/2017

Instal·len sistemes de videoconferència a Brians ara que ha de substituir la presó de la Model

La mesura pretén estalviar desplaçaments als lletrats i s'estendrà a la resta de centres penitenciaris catalans

Montse Riart
1 min
El conseller de Justícia Carles Mundó en una de les noves sales de videoconferències de Brians amb el director de Presons Amand Calderó i el president del Consell Català de l'Advocacia Carles McCragh

BarcelonaEl departament de Justícia ha instal·lat vuit cabines de videoconferències a la presó de Brians 1, que s'ha de convertir en el nou centre penitenciari per a presos preventius quan tanqui la Model. Un dels problemes del trasllat dels presos que estaven a Barcelona al centre de Sant Esteve Sesrovires era que els advocats haurien de desplaçar-se més lluny per parlar amb els seus clients. El nou sistema pretén estalviar desplaçaments.

L'estiu passat, el Govern ja va posar en marxa una prova pilot d'aquest sistema a la presó de Quatre Camins. Ara la voluntat és arribar a totes les presons catalanes abans de 2018. El sistema connecta la presó amb els col·legis d'advocats de Catalunya, des d'on els lletrats podran parlar amb els seus clients sense desplaçar-se a la presó.

Segons el conseller de Justícia, Carles Mundó, les noves sales de videoconferència de Brians 1 permetran unes 16.000 comunicacions anuals. Tot i així, Mundó ha explicat que "no són el substitut de les visites presencials", sinó "un recurs més" a disposició d'advocats i dels interns per "assegurar encara més el dret de defensa i d'assistència". L'objectiu, diu, és "fer fàcil" les comunicacions.

El president del Consell Català de l'Advocacia, Carles McCragh, ha destacat que es tracta d'un sistema "pioner a l'Estat". La voluntat ara és difondre el seu ús entre els col·legis d'advocats. També s'habilitarà una agenda digital perquè els lletrats puguin concertar data per utilitzar el servei des del despatx.

Justícia calcula que quan el sistema estigui operatiu a totes les presons catalanes es podrà reduir a la meitat les 37.000 comunicacions presencials que es fan cada any a Catalunya entre advocats i interns.

stats