Societat 10/01/2021

Després de la neu arriba l'alerta pel gel

Al migdia encara queden 6.360 abonats sense subministrament elèctric, alguns des d'ahir

Jordi Mumbrú
3 min
Veïns de Falset, un dels municipis més afectats pels talls de llum

BarcelonaEl temporal Filomena s'ha anat desinflant al llarg d'aquest diumenge, després de dues jornades marcades per la neu, el vent i la mala mar. “La nevada afluixa”, ha dit al migdia el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, però ha insistit que “el perill encara existeix”. I és que la nevada encara s'ha mantingut en els punts on dissabte havia caigut més neu, com el sud de Tarragona o la Catalunya Central. Al llarg del matí el temporal s'ha anat desplaçant cap al nord i ha afectat també Lleida i l’interior de Girona. A la major part del territori, a mesura que avançava el dia, la neu s'ha anat convertint en pluja i l’atenció dels serveis d’emergència s'ha començat a centrar cada cop més en les gelades que acomiaden les grans nevades.

De cara a la nit i la matinada, "la nevada serà cada cop més feble", segons Vilaclara, que confia que dilluns es pugui donar per finalitzat el temporal. Tot i així, el responsable de prediccions ha advertit que la neu s'anirà fonent i això provocarà que "les temperatures mínimes siguin molt fredes a les nits". De fet, ha parlat de "temperatura mínima extrema".

L'altre risc és del vent. L'avís del pla Ventcat ja s'ha desactivat, "però això no vol dir que no faci vent", ha insistit Sàmper, i cal tenir en compte que les ratxes de vent poden fer caure les branques dels arbres, especialment si estan plenes de neu. Finalment, la tercera pota de la tempesta, la que referència a l'onatge, encara preocupa, si bé "els pitjors episodis ja s'han produït aquesta matinada", especialment al delta de l'Ebre. L'avís per mala mar continua activat.

Ciutadans a les fosques

Ara mateix una de les conseqüències del temporal que més preocupa els serveis d'emergència és el nombre de ciutadans que s'han quedat sense llum. La cap del servei de Gestió d'Emergències, Montse Font, ha explicat que encara queden 6.360 abonats a les fosques i ha lamentat que també han tingut 25 incidències telefòniques, 8 del telèfon fix, un aspecte preocupant, ja que, en alguns casos és des d'on s'ofereix la teleassistència. Un dels municipis que més han patit els talls de llum ha sigut Falset, ja que els problemes van començar ahir a la nit. A poc a poc, però, els abonats han anat recuperant la llum. Actualment, els municipis més afectats són Agramunt (amb 689 abonats sense llum), Arnes (530), Marçà (465), l'Ametlla de Mar (407) o Palamós (223). A Arnes, segons Font, ja hi estaven arribant dos generadors darrere de la màquina llevaneu.

Si bé la majoria de les conseqüències del temporal van minvant, en el cas de la mobilitat no és així. Si a les vuit del matí hi havia 13 vies tallades, a les dues del migdia ja eren 17. Pel que fa a les vies on cal circular amb cadenes, si a les vuit eren 96, al migdia ja eren 160, segons ha explicat Lourdes Puigbarraca, subdirectora del Servei Català de Trànsit. La major part de les incidències es concentren entre Lleida (5 de tancades i 99 amb cadenes) i Tarragona (8 de tallades i 34 amb cadenes). També hi ha incidències a Girona (3 tallades) i a Barcelona (1 tallada i 6 amb cadenes).

Pel que fa als camions de gran tonatge, el comissari Joan Carles Molinero ha explicat que ja se'ls deixa circular per l'AP-7, l'AP-2, l'A-2 i la C-25 i així es mantindrà mentre la meteorologia ho permeti. Segons Molinero, hi ha 1.500 camions esperant per passar a França. Durant aquesta matinada, els Mossos han sancionat 15 turismes a Montserrat i 7 més al Montseny, per saltar-se el confinament municipal pel covid-19. Molinero ha lamentat que desobeint aquestes prohibicions "posen en risc la seva integritat i també la dels serveis d'emergències" que treballen per restablir la normalitat.

Cedeix el celler de Lluís Llach

Entre tots els desperfectes que deixa Filomena, destaca l’esfondrament del sostre del celler que el cantautor i polític Lluís Llach té a Porrera (Tarragona). El sostre va cedir per l’acumulació de neu durant el cap de setmana. També a conseqüència del temporal, en aquest cas a Falset (Tarragona), s'ha enfonsat parcialment el sostre d’una nau industrial d’uns 14.000 metres quadrats dedicada a fabricar portes d’ascensor. En cap dels dos accidents hi ha hagut ferits.

stats