VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES
Societat 31/12/2018

Investiguen una agressió sexual en grup a una noia la nit de Nadal

L’únic detingut fins ara ha quedat en llibertat amb càrrecs

Montse Riart
2 min
Concentració de protesta aquest dilluns a Molins de Rei

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra investiguen l’agressió sexual denunciada per una jove de 19 anys la nit de Nadal en una discoteca de la Seu d’Urgell (Alt Urgell). La mateixa nit, la noia hauria explicat a comissaria que un grup de sis homes van acorralar-la i li van fer diversos tocaments. Divendres passat, els agents van arrestar un dels presumptes implicats. El jutge el va interrogar el mateix dia i el va deixar en llibertat amb càrrecs. Ara la policia catalana intenta identificar la resta d’implicats i no es descarten noves detencions, segons fonts policials consultades per l’ARA.

Els Mossos investiguen els fets com una agressió sexual perquè entenen que els tocaments denunciats es van produir amb violència i intimidació, els dos requisits que estableix el Codi Penal per poder parlar d’una agressió sexual. Actualment una comissió d’experts revisa aquesta definició amb l’objectiu de canviar aquests conceptes, arran de la polèmica generada per la sentència de la Manada, que condemnava per abusos sexuals i no per violació els cinc homes que van atacar una noia als Sanfermines de 2016 a Pamplona. A principis de desembre, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra va confirmar la condemna de nou anys de presó, tot i que amb el vot contrari de dos dels cinc magistrats del tribunal, que eren partidaris d’imposar als homes una pena superior per agressió sexual. Ara serà el Tribunal Suprem qui haurà d’avaluar el cas.

Mentrestant, l’organisme que revisa la definició actual dels delictes sexuals al Codi Penal -que no té caràcter vinculant- hauria de presentar la seva proposta de revisió en les properes setmanes.

Presó per agredir la parella

Un dels problemes de la tipificació que fa la llei dels delictes sexuals és que actualment només es conceben com a violència masclista si es produeixen dins de l’àmbit de la parella. En aquest cas, les agressions les investigarà un jutjat especialitzat, les mesures que es poden imposar per garantir la seguretat de les víctimes són superiors i les condemnes poden ser més altes. Precisament ahir un jutge de Lleida va enviar a presó provisional sense fiança un noi de 24 anys detingut diumenge per agredir sexualment la parella, de 18, a la zona del Parc de l’Aigua de la ciutat. La noia va haver de ser atesa d’urgències per cops i una mossegada al dit.

Segons fonts judicials, un jutge de guàrdia va interrogar ahir l’home i ara passarà al cas -que s’investiga com un delicte de maltractaments- a un jutjat de violència contra les dones. No hi ha constància que l’arrestat tingués antecedents ni de denúncies anteriors en l’àmbit de la parella. L’home portava al cotxe en el moment dels fets dos gossos, un d’ells de raça perillosa, que han quedat sota custòdia policial, segons va informar la Paeria.

stats