Societat 16/06/2017

Jané carrega contra l'Estat perquè vol limitar el nombre de mossos a Catalunya

El conseller d'Interior també lamenta que deixar fora de l'Europol la policia catalana respon a motius polítics i avisa que es posa en perill la seguretat

Jordi Mumbrú
3 min
El conseller d'Interior, Jordi Jané, ahir al Parlament / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

BarcelonaEl conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha carregat aquest divendres contra el govern de l'Estat perquè no deixa créixer el cos dels Mossos d'Esquadra. El ministeri d'Hisenda va enviar ahir un requeriment previ a la Generalitat en què l'avisava que la convocatòria bàsica de 500 places de mosso contravé les limitacions establertes en la llei de pressupostos de l'Estat, i que per aquest motiu només se'n poden convocar 50. "Tenim 1.484 mossos menys dels que teníem d'acord amb les previsions que vam fer fa uns anys. No li podem dir a la societat catalana que només convocarem 50 places", ha dit el conseller. "Estem legitimats per fer aquesta convocatòria de mossos i és un imperatiu per motius de seguretat. El país necessita aquests agents", ha subratllat Jané.

En una roda de premsa posterior, Jané ha mostrat "sorpresa" per l'avís de l'Estat i ha anunciat que el departament d'Interior està estudiant el requeriment: "Treballarem perquè aquesta convocatòria sigui una realitat", ha afegit. El conseller ha recordat que a la Junta de Seguretat que es va celebrar l'any 2006, amb representants de l'Estat, es va acordar que Catalunya havia de tenir 18.267 agents dels Mossos d'Esquadra. Jané ha explicat que Catalunya ha arribat a tenir un màxim de 17.160 agents, "però ara n'hi ha 16.783". Per aquest motiu ha assegurat no entendre les raons del requeriment. "Vull pensar que no és un càstig polític", ha dit el conseller, en referència al procés independentista que impulsa el Govern de la Generalitat.

El conseller d'Interior també ha criticat la decisió de l'executiu de Rajoy de deixar fora de l'Europol la policia catalana. L'estat espanyol ha arribat a un acord amb el govern basc per incloure l'Ertzaintza tant en els fòrums policials estatals com a la base de dades de l'Europol, i n'ha deixat al marge els Mossos. Jordi Jané s'ha preguntat "per quina raó que no sigui una raó política s'ha convocat la Junta de Seguretat del País Basc i no la de Catalunya".

Perill per a la seguretat

La impossibilitat d'afegir els 500 nous agents, "afecta a la seguretat" ha lamentat i ha recordat que durant l'any passat la falta de Mossos va obligar als agents a fer 440.000 d'hores extres, que van costar 7 milions d'euros. Jané ha recordat que Catalunya és troba en el nivell quatre dels cinc possibles pel que fa a l'amenaça jihadista i ha destacat que és la comunitat que més detencions ha fet contra terroristes.

Jané també ha lamentat que l'Estat ha signat amb el País Basc una clàusula perquè el cos policial autonòmic creixi en tots els efectius necessaris, però no ha fet amb Catalunya. "Tenim menys mossos dels que necessitem i no es pot permetre, és un imperatiu de seguretat", ha reiterat. El conseller també ha reclamat a l'Estat que celebri a Catalunya una Junta de Seguretat, que no es reuneix des de fa vuit anys. Jané ha retret al govern espanyol que hagi convocat abans la Junta de Seguretat al País Basc, que es va reunir fa cinc anys. "Hem de pensar que es fa al País Basc perquè (el PNB) els han aprovat els pressupostos de l'Estat?", ha preguntat.

El portaveu del govern espanyol, Méndez de Vigo, ha desmentit aquest matí que la decisió tingui res a veure amb el referèndum: "No crec que doni temps a fer oposicions abans de la celebració del referèndum, però desconec el tema". També ha assenyalat que hi ha prevista una reunió amb el conseller d'Interior, Jordi Jané, per celebrar una Junta de Seguretat, tot i que el conseller ha denunciat avui mateix que les seves peticions no han obtingut resposta. "Prenc nota i li transmetré al ministre d'Interior" s'ha limitat a dir.

stats