Societat 19/07/2011

El jazz uneix Barcelona i Perusa

Marta Salicrú
3 min
El jazz uneix Barcelona i Perusa

PerusaDiumenge a la matinada el veterà festival italià Umbria Jazz va abaixar el teló amb un final de festa excepcional: Michel Camilo i Chucho Valdés, dos dels més prestigiosos pianistes de jazz llatí, improvisant, l'un al costat de l'altre, cadascun amb el seu piano de cua, acompanyats de la banda de Chucho, The Afro-Cuban Messengers, i de Giovanni Hidalgo, un dels millors congueros de tots els temps, amb el qual Camilo ha enregistrat el disc Mano a mano .

"Això sí que ha estat especial", afirmava el periodista i historiador musical nord-americà Ashley Kahn un cop acabada la jam . "Una cosa així només pot passar aquí", deia Enzo Capua, representant de l'Umbria Jazz als Estats Units. I és que el festival de Perusa -bonica ciutat amb passat etrusc i centre històric medieval a mig camí entre Florència i Roma-, és una de les principals cites internacionals de l'escena jazz. I des de diumenge està agermanat amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, que entre octubre i novembre celebrarà la 43a edició.

Dos models diferents

Formalment, el festivals de jazz de Barcelona i el de l'Úmbria tenen poca cosa a veure l'un amb l'altre. Mentre que el de Barcelona té forma de cicle de concerts d'un mes de durada en sales com el Palau de la Música, L'Auditori, Luz de Gas i el Teatre Coliseum -una de les novetats de la propera edició-, l'Umbria Jazz 2011 ha concentrat en deu dies intensos 260 concerts, bona part a l'aire lliure, i molts de gratuïts, cosa que fa que els 40.000 assistents que han vist els concerts de pagament -d'artistes de jazz com Herbie Hancock, Wayne Shorter i Marcus Miller, però també d'altres estils, com Liza Minelli, Prince i Santana- es multipliquin fins als quatre centenars si es compten els visitants en la desena de concerts diaris gratuïts. De fet, l'Umbria Jazz va néixer el 1973 com un festival gratuït i escampat per tota la regió de l'Úmbria, però va morir d'èxit i el 1978 es va deixar de celebrar perquè els espais no donaven l'abast a l'hora d'encabir el públic. El format actual es fa des del 1982.

Pel que fa a les semblances, la proximitat entre els dos festivals és artística, i encara ho serà més arran de l'agermanament que els directors dels dos esdeveniments, Joan Anton Cararach, del festival de Barcelona, i Carlo Pagnotta, de l'Umbria Jazz, van signar a Perusa diumenge. Diversos artistes dels que han tocat l'últim cap de setmana a l'Umbria Jazz formaran part de la propera edició del festival de Barcelona. El jove trombonista de Nova Orleans Trombone Shorty, a qui de tant en tant es pot veure en algun episodi de la sèrie Treme i que dissabte es va menjar el cap de cartell de la vetllada -un B.B. King massa gran que a penes cantava ni tocava- servirà d'aperitiu del festival el 27 de setembre i portarà a Bikini la seva explosiva proposta eclèctica, que mescla jazz, funk, rock, punk balcànic i música llatina.

Michel Camilo també portarà Mano a mano al Palau de la Música Catalana, el 16 de novembre, i amb la formació titular del disc, Giovanni Hidalgo i el baixista Charles Flores. Després del concert de diumenge a Perusa, el pianista i compositor dominicà explicava que a Barcelona ha pogut presentar tots els seus "invents", i de fet, el projecte amb el guitarrista flamenc Tomatito, que li va fer guanyar un Grammy llatí al millor disc de latin jazz , va néixer al festival de jazz de Barcelona del 1997.

Jazz italià a Catalunya

La interessant revisió en clau free jazz de la lírica italiana -àries de Puccini, Rossini i Monteverdi, entre altres- que van fer el pianista Danilo Rea i el trompetista Flavio Boltro també es podrà veure a Barcelona. Perquè l'agermanament entre el Festival Internacional de Jazz de Barcelona i l'Umbria Jazz servirà per establir ponts entre l'escena jazz catalana i la vigorosa escena italiana, de la qual Carlo Pagnotta, director artístic de l'Umbria Jazz, destacava el "gran nivell", motiu pel qual un escenari sencer del festival programava només artistes italians.

"Vivim una edat daurada del jazz italià -afegia Joan Anton Cararach-, i volem portar aquests artistes a Barcelona", explicava el director del certamen català a Perusa. Això ja es materialitzarà en la propera edició del festival barceloní en la programació de la setmana Umbria Jazz a Barcelona, que se celebrarà del 7 al 14 de novembre. I de cara al juliol de l'any que ve, artistes de l'escena jazz catalana formaran part del programa de l'Umbria Jazz 2012.

stats