Societat 23/03/2017

Detenen tres homes per captar jihadistes i enaltir el terrorisme

En operacions diferents, els Mossos n’arresten dos a Osona, i la Policia Nacional, un al País Valencià

P. Màrquez Ambròs / D. Martín
4 min
Detenen tres homes per captar jihadistes i enaltir el terrorisme

Roda de Ter / BenetússerEls Mossos d’Esquadra van detenir ahir dos homes de 26 i 37 anys a Roda de Ter, a Osona, per captació i activitat jihadista a través de Facebook i YouTube. Ahir mateix, en una operació diferent, la Policia Nacional espanyola també va arrestar a Benetússer, a l’àrea metropolitana de València, un home de 45 anys per col·laboració amb l’Estat Islàmic i per haver intentat captar combatents per a l’organització armada.

Els dos detinguts de Roda de Ter tenen nacionalitat marroquina i antecedents policials, segons els Mossos. El conseller d’Interior, Jordi Jané, afirma que “eren de naturalesa violenta” i estaven “altament radicalitzats” però no hi ha res que indiqui “que estiguessin a punt d’atemptar”. El que sí que els atribueix la policia és haver lloat “actes de terrorisme” i haver incitat a cometre’n. A més, segons Jané, “havien aconseguit radicalitzar dues dones catalanes”, de 19 i 31 anys, fins al punt que ja estaven “disposades a morir per la causa”. Una d’aquestes noies mantenia una relació sentimental amb un dels arrestats.

L’alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, va afirmar ahir que un vigilant municipal havia detectat el maig de l’any passat “indicis” que el més jove dels dos homes i la seva parella s’estaven radicalitzant. Aquest i altres avisos van fer saltar l’alerta als Mossos, que es van passar deu mesos investigant-ho. L’home, segons el cos, intentava imposar la radicalització al seu entorn. Amb l’altre detingut difonien continguts jihadistes, sobretot vídeos. El de 37 anys gestionava diversos perfils a les xarxes socials des d’on difonien els continguts per “captar altres persones”. Segons els Mossos, pretenien convèncer persones per “fer accions terroristes similars a les que en els últims anys diversos actors solitaris han executat en diferents ciutats de països occidentals”.

En l’operació -que va començar a les quatre de la matinada i es va acabar a dos quarts de nou del matí- els agents també van escorcollar tres domicilis de Roda. Un d’aquests pisos és al número 27 del carrer de Sant Joan, on es va arrestar un dels dos homes, que compartia habitatge amb dues persones més. Segons diversos veïns, la casa era propietat d’un banc, l’havien ocupada a l’estiu i no hi havia ni llum ni aigua. Al carrer de Ramón y Cajal es va escorcollar un altre pis on vivien els pares d’un dels arrestats. L’altre home el van detenir a l’avinguda de la Diputació, al tercer domicili escorcollat. En aquest mateix carrer, el germà del detingut va criticar l’operació. “L’acusació és absurda, el meu germà no és un terrorista, està en contra de tot això”, va dir. I va afegir que és “100% innocent” i que com a molt podria haver fet “algun comentari” a les xarxes, però “només en defensa dels musulmans, res de terrorisme”. “No és just que et posin aquesta etiqueta per ser musulmà i portar barba”, va afegir. El germà de l’arrestat va lamentar que els Mossos s’haguessin endut el mòbil del detingut i dos ordinadors, incloent-hi el de la germana petita.

Fa quatre mesos la Policia Nacional ja havia detingut un altre suposat jihadista a Roda de Ter, que hauria format part d’un “entramat propagandístic i de captació” de l’Estat Islàmic. Tot i això, ahir la majoria de veïns estaven sorpresos per les noves detencions. Un conegut d’un dels dos arrestats, d’origen marroquí i veí del carrer de Sant Joan i que prefereix no dir el seu nom, va admetre que tots dos tenien problemes sovint amb els vigilants municipals “perquè bevien i fumaven marihuana”. No és l’únic veí que parla d’aquestes disputes. Serra insistia ahir que al poble “hi ha bona convivència” i afegia que un dels dos arrestats feia vint anys que hi vivia i que l’altre havia arribat fa nou anys.

Casat i amb tres fills

El detingut a Benetússer, al País Valencià, està casat i té tres fills petits. La Policia Nacional se’l va endur entre les sis i les set del matí, i fins a dos quarts d’una del migdia van escorcollar el seu pis. Tot plegat va sorprendre els veïns, amb qui mantenia una relació cordial, tot i que també era una mica reservat, segons han declarat a l’ARA. Els últims dies havia participat en les festes de les Falles i en sopars veïnals.

L’home, segons fonts policials, havia publicat reiteradament missatges sobre ensinistrament en tàctiques de combat a través de diferents perfils a les xarxes socials. També hauria enaltit els atemptats terroristes de l’Estat Islàmic a Europa i Síria. Publicava missatges en què afirmava, per exemple, que “la jihad és un deure ineludible” i que també ho és “la imposició de la xaria, la lluita i l’acció contra l’enemic”.

Segons el ministeri de l’Interior el detingut s’havia convertit en “una amenaça real contra la seguretat pública” perquè executava “un efectiu adoctrinament terrorista, fonamentat en la difusió de continguts violents, inicialment en favor d’Al-Qaida, i ara, del Daeix”.

Des que el 2015 el ministeri de l’Interior va decretar el nivell 4 d’alerta antiterrorista s’han detingut 195 presumptes jihadistes.

stats