Societat 01/12/2016

Joan Elias, el nou rector de la UB

Rubiralta acusa el guanyador d'haver fet "joc brut" i d'escampar "rumors interessats" contra ell

Núria Martínez
2 min
Joan Elias serà el nou rector de la UB

BarcelonaIncògnita resolta. El catedràtic de matemàtiques Joan Elias ha obtingut el 53,07% dels vots i s'ha convertit en el nou rector de la Universitat de Barcelona (UB). Elias ha superat així el catedràtic de química orgànica de la Facultat de Farmàcia Màrius Rubiralta, que ha aconseguit el 46,93% dels vots. Elias (1956) va ser vicerector de la UB sota el mandat de Dídac Ramírez, però va acabar dimitint per discrepàncies. Durant la campanya, s'ha abanderat com el candidat "del canvi".

Elias ha aconseguit convertir-se en rector a la segona volta de les eleccions, després que dilluns cap dels set candidats aconseguís la majoria suficient. El nou rector ja va ser el més votat a la primera volta, amb un 25,97% del vot ponderat, i va ser el preferit pels estudiants i el personal d'administració i serveis. A diferència del seu rival, -que va pactar amb el candidat Norbert Bilbeny- Elias no va arribar a cap pacte amb els altres aspirants, que van quedar fora de la cursa pel rectorat dilluns.

Els resultats no s'han escapat de la polèmica. Rubiralta ha acusat l'equip d'Elias d'haver fet "joc brut" i d'haver fet circular "rumors interessats" contra ell entre els estudiants. També ha denunciat un tracte "injust". Al seu torn, Elias s'ha limitat a negar haver instigat cap acció i ha afegit que si algú té proves d'algun comportament erroni, que ho denunciï.

La participació a la segona volta de les eleccions ha estat molt baixa: han votat 8.671 electors, que correspon al 13,76 % del total. De fet, la participació ha sigut inferior a la primera volta, que va ser del 16,10 %).

Les eleccions més disputades

Amb la victòria d'aquest dijous, el nou rector ha aconseguit guanyar les eleccions més disputades de la UB. Amb un nombre de candidats fora de l'habitual –el màxim fins ara eren quatre candidats–, la campanya s'ha centrat en l'envelliment del professorat, el finançament de la universitat i en el model 3+2, entre d'altres. Per al nou rector, "cal fer veure que el finançament universitari és un problema de país". En aquest sentit, defensa que la UB necessita millorar els recursos i critica l'augment de les taxes.

Pel que fa al problema de l'envelliment, creu que cal millorar "els plans d'estabilització i la política respecte dels associats". Segons l’informe 'El professorat universitari a Catalunya', de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU), la presència del personal docent i investigador (PDI) de menys de 30 anys ha disminuït un 50% en els últims 10 anys als centres públics catalans.

Si bé aquests temes són reclamacions pròpies del professorat, el cavall de batalla dels estudiants és el model 3+2. Entre d'altres, reclamen que el preu del crèdit del grau i del màster sigui el mateix. En la mateixa línia, Elias defensa l'elaboració d'un "millor programa de titulacions" i que abans de fer qualsevol canvi "cal equiparar els preus".

stats