Societat 26/08/2015

Jané, sobre l'operació policial a Salou: "Em sento orgullós de l’actuació dels Mossos"

El conseller d'Interior ha defensat avui al Parlament l'operació policial en què va morir Mor Sylla

Enric Borràs
4 min
El conseller d'Interior, Jordi Jané, al ple del Parlament aquest dimecres. / ACN

Barcelona"Em sento orgullós de l'actuació dels Mossos i els seus comandaments", ha afirmat avui al Parlament el conseller d'Interior, Jordi Jané, referint-se a l'operació policial contra el 'top manta' a Salou de l'11 d'agost en què va morir un venedor d'origen senegalès, Mor Sylla, quan va caure des del balcó d'un tercer pis. Els agents van fer "una molt bona actuació", ha tornat a dir. Tot i la denúncia contra els Mossos del germà de la víctima, Ibrahima Sylla, cap dels vuit testimonis presencials va declarar que hagués vist que algun agent dels Mossos d'Esquadra havia tocat Sylla abans que caigués.

L'agent dels Mossos d'Esquadra que havia anat cap on era Mor Sylla quan la policia va entrar en un pis de Salou, "tenia el cor pres perquè no va arribar a temps" per evitar que l'home s'enfilés a la barana del balcó, caigués i morís, ha dit avui Jané. El conseller ha explicat que el mateix dia dels fets va parlar amb l'agent dels Mossos "mirant-la als ulls" i ella, afectada, li va dir que no havia pogut tocar l'home perquè era en una habitació a l'altre extrem de la casa de la porta d'entrada que, a més, donava al balcó. Ha insistit que "no hi va haver contacte físic".

El conseller ha insistit que l'operació policial del dia 11 d'agost va ser "una actuació proporcionada, que no era improvisada i on lamentablement va morir una persona" i ha recordat que, en un altre dels tres pisos que es van escorcollar el mateix dia a Salou en el marc de la mateixa operació policial, un altre home va arribar a saltar per la finestra d'un celobert per arribar al pis de sota i intentar escapar-se. Per tant, que ho fes Sylla no seria tan estrany. Tenen tan clar que no s'ha fet res malament, ha dit, que no han obert un expedient disciplinari per investigar el cas perquè estan convençuts que "s'ha actuat de manera adequada".

"Moltes vegades s’intentava equiparar el que deia el conseller amb el que deia una persona que a vegades era delinqüent", ha dit Jané. El conseller ha recriminat que, des dels mitjans de comunicació, es posés al mateix nivell la versió policial dels fets respecte la d'alguns senegalesos que eren al pis i, en un primer moment, la contradeien. "Hem de tenir plena confiança amb les forces de seguretat quan ens expliquen com han anat les coses", ha dit, i ha afegit que això "no va ajudar gents a frenar els aldarulls".

Jané, arran d'una pregunta del candidat de Ciutadans Albert Ribera, també ha deixat la porta oberta a fer que tots els agents duguin càmeres de vídeo quan facin actuacions policials -en alguns casos ja es fa, però no en tots, i en el cas de Sylla no es va fer-. Ha explicat que el mateix comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, n'és favorable, perquè "des d'un punt de vista judicial" això "els donaria garanties" per demostrar que actuen bé. Tot i que pot ser una mesura cara, ha admès que "és un tema que convindria estudiar".

El conseller també ha justificat en tot moment l'entrada a la força a l'habitatge on hi havia els venedors de top manta. Ha dit que la manera d'entrar al pis estava "protocolitzada" i que "no s'hi pot entrar amb targeta de visita perquè no seria eficaç". "S’hi ha d’entrar de cop per evitar que es destrueixin proves", ha explicat, "per evitar que t’esperin amb una actitud agressiva i perquè com que eren tres pisos a la vegada, no s’avisessin l’un a l’altre".

Altament perjudicial

"El 'top manta' és altament perjudicial ha dit avui el conseller d'Interior, Jordi Jané. "Perjudica directament els comerços de la zona, el 'top manta' fa una venda il·legítima i el botiguer veu que els mateixos productes que ven però falsificats es venen molt més barats a la cantonada", ha insistit. I ha assegurat que els Mossos hi dediquen molts recursos, que entre el 2011 i el 2015 han dedicat 28.729 hores a combatre el 'top manta'.

"El top manta perjudica i molt l’erari públic: els pressupostos de les administracions públiques, l’estat del benestar", ha continuat Jané, que ha dedicat la primera part de la seva intervenció a justificar l'operació policial. Ha explicat que als pisos van trobar 3.908 euros en efectiu i 5.094 peces a punt de ser venudes. L’import de les peces al mercat és, segons Jané, de 93.915 euros. A més, també van descobrir que allà mateix es falsificaven productes enganxant-los les etiquetes de marques.

Després de la primera intervenció de Jané el diputat d'ERC Pere Aragonès ha dit que "la seguretat absoluta no existeix" però "s'han de minimitzar al màxim les conseqüències de les actuacions policials". Eva Granados, del PSC, ha afirmat que on cal posar "més energies" és en perseguir l'arribada de productes falsos. "Cal mà dura amb les màfies i mà estesa amb les persones explotades", ha insistit. Josep Vendrell, d'ICV, en la mateixa línia ha assegurat que els venedors, amb el que guanyen, "no viuen, sobreviuen" en "pisos sobreocupats" i amb uns 15 o 20 euros al dia.

Enric Millo, del PP, ha estat força més crític amb l'actuació dels Mossos en la gestió dels avalots després de Sylla. Ha donat suport als agents i als càrrecs entremitjos, però ha criticat "manca de previsió per evitar els fets i de determinació per afrontar la situació". Ha dit que els Mossos "rebien instruccions que no eren prou adients a la situació", en referència a la decisió que es va prendre d'intentar resoldre el tall de la via i els avalots per via de la mediació i no amb càrregues policials. Per la banda de Ciutadans Albert Rivera ha dit que seria molt millor gravar totes les actuacions policials i ha aprofitat la sessió per criticar l'alcaldessa de Barcelona que, segons ell, defensa el 'top manta'. "A qui fa les coses ben fetes, premi, però a qui les fa mal fetes, càstig", ha deixat anar.

Per la seva banda Jordi Turull, de CiU, ha criticat "l'esport" de posar en dubte "per sistema" la versió oficial. Pel que fa a l'actuació policial dels avalots, ha dit: "Vostès saben què és Salou el mes d’agost? Què, s’havia de convertir allò en un campi qui pugui?". I s'ha contestat ell mateix: "s’havia d’acotar això perquè sinó els mals haurien pogut mor majors". Jané en tot moment ha defensat la gestió dels avalots després de la mort de Sylla i que s'optés per la via de la mediació per evitar que els avalots s'escampessin per tot Salou. També ha insistit diverses vegades que aquesta va ser una decisió del comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i que ell en va respectar el "criteri professional".

stats