Societat 15/07/2015

Descobert un bessó de Júpiter al voltant d'una estrella semblant al Sol

La descoberta obre la possibilitat que el sistema de planetes al voltant d'aquesta estrella pugui ser semblant al Solar

Efe
2 min
El nou planeta descobert, en una recreació artística / EFE

BerlínUn equip internacional d'astrònoms ha descobert un planeta idèntic a Júpiter orbitant a la mateixa distància d'una estrella semblant al Sol, la qual cosa podria ser una fita en la recerca de sistemes planetaris anàlegs al Solar. El descobriment, presentat en un article científic que publica la revista 'Astronomy and Astrophysics', és el resultat d'una recerca centrada en les estrelles semblants al Sol, en un intent per trobar "un Sistema Solar 2.0".

La disposició del nostre Sistema Solar, propici per generar vida, va ser possible gràcies a la presència de Júpiter i a la influència gravitacional que aquest gegant gasós va exercir sobre el sistema durant el període de formació. Per això, l'existència d'un planeta amb massa i òrbita similars a Júpiter, al voltant d'una estrella com el Sol –HIP 11915–, obre la possibilitat que el sistema de planetes al voltant d'aquesta estrella pugui ser similar al Solar. HIP 11915 és semblant en massa al Sol i té aproximadament la mateixa edat, unes coincidències que feien pensar els astrònoms en la possibilitat que hi podria haver planetes rocosos orbitant a prop de l'estrella, com passa en el Sistema Solar.

Ja s'havien trobat planetes i estrelles semblants, però aquest "és l'anàleg més exacte trobat fins ara", destaca l'observatori responsable de la descoberta. "La recerca d'una Terra 2.0 i un Sistema Solar 2.0 complet constitueixen un dels desafiaments més emocionants per a l'astronomia", subratlla Jorge Melendez, de la Universitat de São Paulo, líder de l'equip i coautor de l'article científic. "Aquest descobriment és, en tot els aspectes, emocionant, perquè indica que probablement hi ha altres sistemes solars esperant ser descoberts", recalca Megan Bedell, de la Universitat de Chicago i autor principal de l'article.

Segons els astrònoms, caldran observacions de seguiment per confirmar i delimitar aquest descobriment, "però la HIP 11915 és una de les candidates més prometedores trobades fins ara per contenir un sistema planetari semblant al nostre".

stats