Tribunals

Delort insinua als jutjats que Interior es va "precipitar" denunciant el cas Bombers

El director general del cos admet que el contracte de manteniment estava infradimensionat

2 min
El director general dels Bombers, Joan Delort, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl director general dels Bombers de la Generalitat, Joan Delort, ha sigut l'últim dels set càrrecs i excàrrecs del cos investigats pel cas de les suposades irregularitats en el manteniment dels vehicles que ha declarat davant de la jutge. Delort, que va accedir al càrrec quan el cas ja estava en mans de la Fiscalia, ha fet pinya amb la resta de membres del cos investigats i ha posat en dubte la decisió de portar el cas a la justícia dels exresponsables de la conselleria d'Interior, l'exconseller Miquel Sàmper i la seva número dos, Elisabeth Abad. Segons fonts judicials pròximes al cas, Delort ha explicat que quan va tenir coneixement del pas que volien fer els exresponsables del departament els va traslladar que era "precipitat".

Delort hauria explicat que va ser la mateixa Abad qui, en el transcurs d'una conversa, va exposar la necessitat de prendre aquesta decisió perquè si hi havia un canvi de govern i la conselleria d'Interior –llavors en mans de Junts– canviava de mans, com finalment va passar, ningú els pogués retreure no haver fet el pas. Delort va plantejar-li els dubtes que li generava no haver esgotat primer la investigació interna de l'assumpte. De fet, tots els càrrecs i excàrrecs dels Bombers que han declarat en el cas han retret al departament que no els preguntessin a ells els detalls sobre la gestió del contracte de manteniment dels vehicles, que feia anys que estava adjudicat a l'empresa sevillana Iturri, també sota sospita pel cas Bombers.

Contracte desfasat

Aquesta conversa es va produir quan Delort encara era el director del telèfon d'emergències 112. Al cap d'uns mesos va passar a ser el màxim responsable polític dels Bombers, quan el departament d'Interior ja estava en mans d'ERC. Segons les mateixes fonts consultades, Delort també ha admès que quan va accedir a aquest càrrec va revisar el contracte de manteniment i va constatar que el plec de clàusules no havia variat en anys.

En aquest punt, la versió del director dels Bombers coincideix també amb la de la resta d'imputats. Els excàrrecs del cos que han declarat com a imputats, com a testimonis o el mateix gerent d'Iturri, també investigat, han reconegut que el contracte estava infradimensionat i que les factures es pagaven a destemps. Per poder cobrir les nombroses reparacions d'urgència que quedaven fora del contracte es va haver de recórrer fins a vuit vegades a la figura del reconeixement extraoficial de crèdit –un mecanisme excepcional–, cosa que va implicar pagar a Iturri més de dos milions d'euros extres a més dels pactats en el contracte.

stats