Delictes d'odi
Societat  /  Justícia 11/02/2022

L'Audiència anul·la l'absolució als líders de Falange i Alianza Nacional que animaven a "matar" per Espanya

La Fiscalia els demanava tres anys de presó pels discursos del 12-O a Barcelona l'any 2013

2 min
El líder de Falange, Manuel Andrino, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha revocat l'absolució dels líders de Falange, Manuel Andrino, i Alianza Nacional, Pedro Pablo Peña, pels seus discursos d'odi a Barcelona el 12 d'octubre de 2013. Aquell dia Andrino va animar a "matar per Espanya", mentre que Peña va assegurar que no hi hauria independència si no era "a base de molta sang", però la jutge els va absoldre . Ara el tribunal considera que la seva sentència va ser arbitrària i li ordena repetir-la, tenint en compte totes les proves contra els acusats, per a qui la Fiscalia demanava tres anys de presó.

Peña i Andrino acumulen altres processos per delictes d'odi. El primer va ser condemnat a tres anys i mig de presó per tenir armes sense permís, mentre que el segon havia aconseguit esquivar fins ara entrar a la presó, però el novembre passat l'Audiència de Madrid va ordenar finalment el seu ingrés entre reixes per complir condemna per l'assalt a la Llibreria Blanquerna l'11 de setembre del 2013 . El Suprem va imposar a Andrino i els altres 13 condemnats quatre anys de presó, però finalment el Tribunal Constitucional va obligar l'alt tribunal a revisar la sentència a la baixa i la condemna es va quedar en dos anys de presó.

Pocs dies després de l'assalt a la Blanquerna, Andrino i Peña desembarcaven a Barcelona acompanyats de centenars d'ultres per pujar fins a la muntanya de Montjuïc, durant l'acte que les formacions d'extrema dreta organitzen cada 12-O a Barcelona. Aquell any els discursos dels dos líders ultres van animar a utilitzar la violència per frenar la independència de Catalunya i defensar la unitat d'Espanya.

"Avui no tenim ni capitans ni tinents com aleshores [en referència a l'alçament militar de 1936], però tenim la voluntat irrenunciable com a espanyols de defensar la mare pàtria. No hi haurà secessió de Catalunya si no és a base de molta sang", va dir Peña. Per la seva part, Andrino es va mostrar disposat a "donar fins a l'última gota de sang en defensa de la sagrada unitat d'Espanya": "Que no ho dubtin, estem disposats a morir, però també a matar per Espanya, només faltaria", va dir.

Prova falsa

Com a proves de les seves proclames incitant a l'odi, la Fiscalia va presentar al judici diversos vídeos enregistrats pels mitjans aquell dia. Però un d'ells -que és el que va servir als Ajuntaments de Barcelona i de Sabadell per denunciar les proclames- es referia a fets anteriors. La jutge que va jutjar Andrino i Peña va considerar que aquesta prova era falsa i que invalidava tota la resta.

Un criteri que no comparteix el tribunal, que creu que la magistrada hauria d'haver revisat la resta de proves a l'hora de dictar sentència perquè no tenien res a veure amb la primera i es podia comprovar la seva autenticitat. Això és també el que argumentava la Fiscalia de Delictes d'Odi, que assegurava que la sentència causava indefensió.

"No arribem a entendre el raonament de la jutge", diuen els magistrats de l'Audiència que han revisat el cas. Ara l'Audiència ordena a la jutge revisar tota la resta d'imatges i redactar una nova sentència d'acord amb aquestes proves.

stats