Justícia
Societat Justícia 07/08/2023

Setge a les drogues invisibles: Catalunya lloga tres equips punters per resoldre casos de submissió química

Els forenses catalans podran detectar substàncies a molt baixes concentracions que fins ara passaven desapercebudes

Ara
2 min
El laboratori de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya amb els seus equips.

BarcelonaCatalunya podrà detectar drogues que, fins ara, eren gairebé impossibles d'identificar amb una anàlisi convencional d'orina o sang. El laboratori de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses disposarà de tres equips d'última generació per fer estudis bioquímics, biològics i toxicològics a petició del jutge en aquells casos en què se sospita que hi ha hagut una agressió sexual amb possible submissió química o una mort vinculada al consum de psicotròpics. Aquests nous aparells tenen una elevada sensibilitat a les drogues inclús a molt baixes concentracions, la qual cosa facilitarà la troballa de substàncies emergents que ara passen desapercebudes com els derivats del fentanil o de les amfetamines.

Els equips s'han adquirit per 1,8 milions d'euros en règim de lloguer i per a un període de sis anys. Els responsables del laboratori de la Ciutat de la Justícia justifiquen la necessitat de disposar d'aquests tipus de recursos perquè, en els últims anys, han aparegut altres tipus de psicoactius i constantment en sorgeixen de nous al mercat que augmenten la demanda als forenses per confirmar o descartar la presència d'aquestes substàncies. Només l'any 2022 aquest laboratori va fer 6.055 anàlisis toxicològiques, bioquímiques i biològiques de víctimes, agressors i detinguts, a més d'autòpsies judicials a tot Catalunya, un 70,2% més respecte al 2010.

La responsable del Servei de Laboratori Forense de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses, Geli Gallego, explica que els darrers anys hi ha hagut una "evolució" en el consum de drogues d'abús: si fins ara les més habituals eren l'alcohol, la cocaïna, l'heroïna o les amfetamines, en els darrers anys han aparegut altres substàncies, conegudes com a "emergents" o "psicoactives".

Aquest tipus de drogues es basen en substàncies que ja existien o que se sintetitzen mitjançant modificacions químiques, com els derivats del fentanil o les amfetamines, que segons Gallego són actius en concentracions tan baixes que la quantitat present en una mostra de sang, per exemple, pot passar desapercebuda. "Conèixer-les i detectar-les és un repte per als laboratoris de toxicologia forense", admet l'experta.

Accidents i policonsum

En concret, l'Institut ha incorporat cromatògrafs de gasos i líquids acoblats a espectrometria de masses. La majoria s'assemblen als aparells de què ja disposa el laboratori, però molt més moderns i preparats per localitzar més substàncies i més ràpidament, i un d'ells té la tecnologia més avançada en toxicologia forense.

Segons el departament de Justícia, aquestes incorporacions suposen un pas endavant en les investigacions sobre accidents de trànsit provocats per conductors drogats o altres morts causades pel consum de substàncies psicotròpiques, així com violacions que sovint queden impunes per la manca d'anàlisis forenses o la dificultat d'identificar les substàncies tòxiques utilitzades. A més, els nous equips permeten detectar diferents substàncies, a baixa concentració, en els casos de persones que han consumit més d'una droga, cosa que facilita que es conegui la seva afectació global en l'organisme.

stats