Vuit anys d'internament per al menor que va arrancar els ulls a un vigilant d'hotel a Cambrils

L’home ha quedat cec, en estat vegetatiu persistent i amb cicatrius a la cara

2 min
Exterior de l'hotel El Dorado de Cambrils on va tenir lloc l'agressió el juliol de l'any passat.

BarcelonaQuan passaven pocs minuts de la mitjanit del 6 de juliol de l’any passat, un menor de 17 anys que s’allotjava amb la seva mare a l’hotel El Dorado de Cambrils va tenir “un comportament estrany i agressiu”. Va començar a dir: “Que no era bo, que ella es pensava que era bo, però que no era bo... Tu em vols matar, tots m’esteu enganyant”. Un treballador de l’establiment que feia funcions de vigilant de seguretat –sense estar habilitat per a aquesta tasca– es va dirigir a l’habitació i el menor “li va pegar de forma reiterada per tot el cos i li va arrencar els globus oculars”. És la descripció que fa la Fiscalia d’aquesta agressió tan violenta, qualificada d’intent d’homicidi, per la qual s’ha condemnat el noi a vuit anys d’internament després d’un acord amb les altres acusacions i la defensa.

El vigilant va patir un traumatisme cranioencefàlic molt greu que li va afectar el cervell i que va fer que estigués 79 dies hospitalitzat: 36 dies a l’UCI i 43 a planta. Li van haver de posar una sonda per alimentar-se. Després que el menor li arrenqués els ulls, l’home ha quedat cec, en estat vegetatiu persistent i amb cicatrius a la cara que li causen un perjudici estètic “importantíssim”. El setembre de l’any passat va ser derivat a un centre residencial d’atencions pal·liatives perquè ara és dependent “per a totes les activitats bàsiques de la vida diària”. Segons la Fiscalia, el treballador “és tributari de gran invalidesa” per una agressió que “ha suposat un risc vital” per a ell.

El menor també va colpejar el mobiliari de l’habitació i va causar diversos desperfectes, valorats en més de 1.000 euros, i quan els Mossos d’Esquadra hi van arribar, arran de l’avís de l’hotel, van intentar detenir-lo. Aleshores el jove va intentar agafar l’arma de foc d’un agent i va donar un cop de cap a un altre mosso, que va patir contusions al nas i a un braç. La Fiscalia explica que han diagnosticat al noi un trastorn del neurodesenvolupament, un trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i un trastorn esquizofrènic. També presenta simptomatologia de predomini negatiu, tendència a la introversió, fòbia social, alteració de la regulació dels impulsos, tendència a l’aïllament social i predomini de simptomatologia ansiosa depressiva.

Acusat de quatre delictes

La Fiscalia demanava deu anys d’internament en un centre de règim tancat per al menor, a qui li faltaven cinc mesos per fer els 18 anys, seguits de cinc anys de llibertat vigilada amb un tractament terapèutic. L’acusa dels delictes de temptativa d’homicidi per l’agressió al vigilant, de danys per la destrossa a l’habitació i d’atemptat contra l’autoritat i lesions lleus pels cops als mossos. Al final, la Fiscalia ha pactat amb la defensa i les acusacions particulars –entre les quals la que exercia el sindicat Uspac, que representava el mosso ferit– reduir la condemna a vuit anys d’internament. Uspac ha celebrat la mesura per evitar que el jove quedés en llibertat, perquè estava internat de manera provisional.

stats