Societat 01/09/2015

El jutge del cas del senegalès mort a Salou cita set mossos com a testimonis

El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona diu que no es pot justificar fer-los declarar com a inculpats

Enric Borràs
2 min
La fiscal, prenent mesures al balcó, entre el jutge (esquerra) i un cap de l'àrea d'investigació dels Mossos d'Esquadra / ACN

BarcelonaDijous i divendres declararan, per videoconferència, 7 dels 13 mossos d'esquadra que el dia 11 van entrar al pis de la plaça de Sant Jordi de Salou des d'on va caure i va morir el venedor de 'top manta' d'origen senegalès Mor Deme Sylla. Avui els ha citat el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona, que afirma que no hi ha res que justifiqui citar-los com a inculpats i que, per tant, els crida a declarar com a testimonis.

La investigació judicial sobre la mort de Sylla indica que no hi ha cap prova que demostri que cap agent va tocar l'home abans que caigués del balcó del tercer pis on havien entrat els policies en una operació contra el 'top manta'. "No s'ha pogut inferir, de les declaracions dels testimonis ni de les altres actuacions, prou indicis que permetin concretar una imputació determinada respecte a cap persona concreta", assegura el jutge en la interlocutòria que ha dictat avui.

Tot i això, el jutge comparteix amb la Fiscalia i l'acusació particular que "la presència dels agents dels Mossos d'Esquadra resulta necessària" per acabar d'aclarir què va passar, per "concretar el paper de cada un". Manté que la investigació judicial "ha permès aclarir la majoria de les circumstàncies que envolten la mort de Mor Deme Sylla" i les "zones de dubte" que hi havia sobre el paper dels 11 agents i 2 caporals que van entrar al pis. El jutge també ha acceptat que declari com a pèrit la metge forense que va fer l'autòpsia de Sylla perquè concreti si les fractures que tenia al peu dret i a un dit del peu esquerre es podien haver fet abans de la caiguda.

El jutge insisteix que els testimonis que van veure la caiguda del venedor des del balcó "no al·ludeixen a la participació en el fet de cap agent de policia". Cita l'informe de la Fiscalia, en què es recorda que "els testimonis van reconèixer que realment no van veure el que va passar". Es refereix als cinc companys de pis de Sylla i als tres veïns de Salou que van veure la caiguda des de la plaça i que ja han declarat tots.

El germà va denunciar els agents basant-se amb les declaracions públiques d'un dels companys de pis de Sylla que va culpar els mossos, i d'un altre testimoni que va dir que els agents havien forcejat amb el senegalès. "Amb l'objectiu d'aclarir absolutament el que ha passat i la credibilitat dels testimonis", el fiscal també va reclamar la declaració del secretari judicial que va participar en l'escorcoll, però el jutge ha denegat la petició perquè assegura que ja n'hi ha prou amb l'informe que en va fer i que s'incorporarà a la causa.

stats