Societat 17/12/2020

Un jutge de Sabadell manté la investigació contra set mossos per l'1-O

Veu indicis de desobediència greu i obre un procediment a cinc caps i dos agents

Pau Esparch
3 min
La nova comissària superior Cristina Manresa en una imatge del 2012 per a un reportatge d’un hort solidari.

BarcelonaMalgrat que l'Audiència Nacional ha absolt la cúpula dels Mossos d'Esquadra i el major Josep Lluís Trapero per l'actuació del cos l'1-O, un jutjat d'instrucció de Sabadell manté la investigació contra set mossos per la seva intervenció durant el referèndum. El jutge veu indicis d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat judicial i ha obert un procediment a cinc caps i dos agents. Dos dels investigats són la comissària Cristina Manresa, que l'1 d'octubre del 2017 era la cap de la regió policial metropolitana nord, i el comissari Xavier Creus, llavors intendent i subcap de la mateixa regió. Des que Trapero va restituir la cúpula dels Mossos de l'1-O fa tres setmanes després del seu retorn al capdavant del cos, Manresa és la cap de la regió policial de la Catalunya Central i Creus el subcap de la regió de Girona.

El titular del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell diu que la investigació contra els set mossos ha de continuar perquè considera que haurien desobeït l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'impedir el referèndum. "Tots els investigats tenien perfecte coneixement de la seva existència i dels mandats que incloïa", afegeix. El jutge també és conscient de la sentència absolutòria de l'Audiència Nacional i admet que pot semblar "absurd o il·lògic" que no arxivi aquesta causa. Però argumenta que no la pot "aplicar" perquè els investigats no van formar part del procediment de l'Audiència Nacional i falta la seva "identitat subjectiva", de manera que "no podria apreciar-se" que ja se'ls hagi jutjat.

Tot i aquesta justificació, al seu escrit el magistrat valora que les pautes internes dels Mossos per actuar l'1-O "es van dissenyar com una simple façana de compliment" i no eren idònies per seguir l'ordre del TSJC, "i d'això en serien conscients tant els que les haurien dissenyat com els comandaments als quals van ser transmeses, tots ells policies amb diversos anys d'experiència". Però la seva investigació posa el focus en els llocs de votació de Sabadell i sobretot en dos agents que l'1-O estaven destinats a la comissaria de Santa Perpètua de Mogoda i van anar al Col·legi Pere Calders de Polinyà, on van ser entre les 8.30 i les 18.30 h. "La seva actuació hauria consistit en indicar a les persones que des de les 6.00 h aquell lloc havia de romandre tancat. Quan les persones els van respondre que no els deixarien passar, els agents no haurien fet res més", recull el jutge.

"Un cop allà, haurien efectuat trucades a la sala regional informant dels fets, la qual cosa hauria donat com a rèplica «Rebut», sense més instruccions", exposa el magistrat. En el seu relat afegeix que a les 18.00 h, quan van marxar les últimes persones del col·legi, els dos agents hi van entrar tot i que no van intervenir material del referèndum: "Haurien precintat amb un adhesiu la porta del centre i s'haurien retirat, tancant l'acta a les 19.00 h ja a comissaria". El jutge també remarca que "no constaria" que la sala regional transmetés al Centre de Coordinació Operativa (Cecor) cap de les trucades dels agents ni que el Cecor regional prengués cap decisió. Per això investiga els dos agents juntament amb el cap de la comissaria de Santa Perpètua, el cap i el subcap de la sala regional i Manresa i Creus com a responsables del Cecor de la regió metropolitana nord.

Tanca la investigació a la cúpula

En canvi, el mateix jutjat no ha pogut continuar la investigació contra la cúpula dels Mossos que va obrir el jutjat d'instrucció número 3 de Cornellà de Llobregat. Aquest jutjat havia citat a declarar, però després ho va suspendre, els comissaris Ferran López, Joan Carles Molinero i sis comandaments més del cos que l'1-O estaven per sota de Trapero. El jutge de Cornellà va enviar el cas al de Sabadell i quan aquest el va rebre el termini d'instrucció ja s'havia acabat. "És absolutament inviable que la causa es dirigeixi contra ells", conclou el magistrat.

stats