Societat 25/02/2016

Un informe dels Mossos implica un subinspector en les agressions al desallotjament del 15-M

Es tracta del cap dels ARRO, Jordi Arasa, que ja havien condemnat a una multa per colpejar amb la porra l'exdiputat David Fernández

Enric Borràs
3 min
Un instant del desallotjament d'indignats a la plaça Catalunya el 27 de maig.

BarcelonaEl subinspector dels Mossos d'Esquadra Jordi Arasa, responsable del polèmic desallotjament dels indignats del 15-M de la plaça de Catalunya de Barcelona el 27 de maig de 2011, haurà de declarar com a investigat pels cops que van rebre cinc manifestants. La titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona ha reactivat el cas arran d'un informe fet per la Divisió de Policia Científica dels Mossos que l'implica i l'ha citat el 3 de març.

L'informe, al qual ha tingut accés aquest diari, compara les fotografies i els vídeos del desallotjament que van presentar els qui havien denunciat l'agressió amb fotografies d'Arasa. Així es vol decidir si és ell que els va colpejar amb la porra quan eren asseguts al terra de la plaça de Catalunya per intentar frenar el desallotjament. En un dels casos l'informe diu que "existeixen similituds suficients" per "determinar" que l'agent fotografiat és Arasa.

En tres casos més els perits no han trobat "similituds suficients" que qui va fer les agressions fos Arasa -cal recordar que duia el casc posat- però tampoc trets de la cara que excloguin que sigui ell. Els informes analitzen característiques com els plecs de les narius, el gruix i la forma dels llavis, la forma del mentó, la distància entre diferents parts de la cara... etc. En un dels casos han identificat dos trets coincidents, en un altre quatre i en un tercer nou.

Un altre estudi, respecte al cinquè denunciant, més que identificar si l'autor de l'agressió era Arasa intenta determinar si el va pegar. La conclusió és que s'hi veu el denunciant assegut a terra i Arasa davant seu i "fent ús" de la porra, però que "no es pot determinar amb exactitud" el lloc on el pega a causa de "l'enquadrament i el volum de persones" de les imatges.

Arasa és el cap de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos, una unitat dedicada a donar suport a les comissaries de Barcelona per qüestions d'ordre públic i per necessitats concretes. Des d'aquesta posició va dirigir el polèmic desallotjament de la plaça de Catalunya, en què hi va haver 120 ferits, mig centenar dels quals, aplegats al col·lectiu Som27M, van començar una batalla legal per jutjar els responsables.

De fet, a Arasa ja el va condemnar l'Audiència de Barcelona per colpejar amb la porra l'activista David Fernández, que més tard acabaria sent diputat de la CUP. Va haver de pagar una multa de 225 euros. Arasa ha estat l'únic mosso jutjat per les càrregues en el desallotjament del 15-M de la plaça de Catalunya, perquè l'anterior titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, que va morir, va arxivar la causa contra l'exdirector dels Mossos, Manel Prat.

La jutgessa també va arxivar al gener la causa pel que fa a l'extinent d'alcalde Assumpta Escarp. Recorda que Escarp va donar "expresses instruccions" als guàrdies urbans perquè no fessin servir "en cap cas" la força ni fessin cap càrrega contra els concentrats. Al contrari, el pla de l'Ajuntament "es va dissenyar no com un desallotjament o una dissolució de la concentració, sinó com una operació de neteja" de la plaça per una qüestió de salut pública.

Els indignats van recuperar la plaça després que les brigades de neteja s'enduguessin les tendes, matalassos sofàs i tota mena d'objectes de l'acampada. El desallotjament va causar una allau de crítiques al llavors conseller responsable, Felip Puig, que va defensar-la i va culpar alguns manifestants de ser violents.

A Arasa també el van imputar l'any passat per un delicte de lesions, l'investigaven per colpejar manifestants en les protestes contra el desallotjament de Can Vies. Tot i la polèmica que arrossega l'any passat Arasa va rebre la medalla de bronze amb distintiu blau dels Mossos d'Esquadra.

stats