El jutjat deixa sortir 175 estudiants confinats a Mallorca que no han donat positiu

La justícia tomba, en part, la resolució del Govern Balear que mantenia els joves fent quarantena a l'Hotel Palma Bellver

Alba Tarragó/Maria Llull
4 min
Un dels estudiants confinats a l'hotel Palma Bellver.

El jutjat contenciós administratiu número 3 de Palma ha tombat, en part, la resolució del Govern Balear que havia confinat els joves peninsulars que havien anat de viatge d'estudis a Mallorca i que es consideren contactes estrets de casos positius de covid-19. En concret, la jutgessa només manté la quarantena dels 57 que fins ara han donat positiu perquè dels 74 contagiats n'hi ha 16 d'ingressats i un d'aïllat en un hotel d'Alcúdia. El jutge considera que la mesura del confinament "no és proporcionada" per als 175 joves que han donat negatiu o que encara no s'han sotmès a cap prova, perquè "limita un dret fonamental".

La jutgessa argumenta que el Govern no ha acreditat que els que no han donat positiu siguin contactes estrets dels joves contagiats. A més, la magistrada demana al Govern Balear que informi el jutjat cada cinc dies de l'evolució de la situació de cada un dels afectats per la mesura per tal de tenir un seguiment del seu estat i determinar si és necessari mantenir el confinament. Ara aquesta resolució es pot recórrer encara davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

El Govern havia traslladat a l'hotel pont covid Palma Bellver un total de 249 joves peninsulars que han tingut relació directa o indirecta amb el macrobrot que ha causat més d'un miler d'afectats a diferents comunitats autònomes.

El Govern Balear ha anunciat que llogarà un vaixell –un ferri de Baleària– per transportar els joves fins a València i que el trasllat es farà aquest dijous mateix. Malgrat tot, almenys una desena dels que estaven confinats a l'hotel n'han sortit després de la decisió judicial. Diversos taxis els esperaven a la porta per dur-los cap a l'aeroport de Palma, segons han explicat algunes de les adolescents, que marxaven cap a Bilbao. Fonts de l'agència que havia organitzat el viatge a Mallorca d'alguns d'aquests estudiants han assegurat que avui no s'espera que més adolescents abandonin l'hotel covid, sinó que esperaran a demà.

Precisament de manera gairebé simultània a la sortida dels primers confinats, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, donava els detalls del vaixell que ha de dur el gruix dels joves cap a la Península. A partir de la seva arribada, ha afegit, seran les comunitats autònomes les que es faran càrrec de dur-los fins a casa seva. Garrido ha remarcat que l'opció de quedar-se a l'hotel per acabar la quarantena preceptiva per haver sigut contacte estret de positius segueix sent una opció a l'abast de tots els estudiants que ho vulguin.

Garrido ha comparegut amb el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes. Tots dos s'han mostrat crítics amb la decisió de la jutgessa: "Com no pot ser d'una altra manera, el Govern complirà aquesta resolució, malgrat que discrepi absolutament", ha manifestat Yllanes, que ha assenyalat que la decisió "va en contra del dret a la salut pública". El vicepresident ha assegurat que l'executiu "recorrerà la resolució davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB)", perquè totes les decisions s'han pres "d'acord amb els protocols sanitaris estatals". "Una vegada que l'hem llegit, demanarem a la jutgessa que detalli si la decisió de sortida implica que aquestes persones no han de fer cap quarantena", ha afegit. El vicepresident ha remarcat que "el Govern no mirarà cap a un altre costat sense fer un darrer esforç per garantir la salut dels ciutadans" i ha criticat la jutgessa que ha dictat l'acte perquè no ha tingut en compte "la realitat social ni l'esforç de la societat de les Balears durant aquest any i mig"

13 estudiants s'escapen abans de la resolució

Yllanes, ha reconegut que 13 estudiants s'havien escapat de l'Hotel Palma Bellver abans de la resolució judicial que permet sortir els que no han donat positiu. Al programa Al rojo vivo de La Sexta, ha assenyalat que l'executiu no sap on han marxat aquests joves, encara que ha indicat que n'hi ha 12 d'Andalusia i un de Madrid. "La paraula escapar em resulta complicada", ha volgut suavitzar el vicepresident quan la presentadora del programa li ha demanat. "Efectivament, a l'hotel hi ha custòdia privada i custòdia policial, però no pensem en una situació de tancament absolut i sota vigilància policial les 24 hores, perquè ningú no es pogués moure", ha explicat. "Hi ha hagut possibilitat de moure's, però no sabem les destinacions", ha admès.

De fet, dos dels confinats fugitius van sortir del Palma Bellver ahir a la nit, cap a les 21.30 h, mentre una patrulla de la Policia Local de Palma vigilava l'hotel. Fonts del cos reconeixen que "és prou significatiu" que no detectessin l'escapada, però expliquen que eren allà per evitar que es repetissin les molèsties que els estudiants havien provocat als veïns el vespre anterior. "La vigilància dels confinats no la duem nosaltres", puntualitzen les mateixes fonts. La conselleria de Salut manté agents de seguretat a l'hotel per vigilar que els joves compleixin la quarantena i la Policia Nacional també "fa passades per la zona" o hi va si se'ls requereix, segons han informat fonts del cos policial. Sigui com sigui, cap d'aquests efectius van poder evitar que dos alumnes sortissin de l'hotel ahir a la nit mateix, segons ha avançat Antena 3 i ha confirmat la Policia Nacional a l'ARA Balears.

Els dos estudiants van tenir l'ajuda d'una dona vinculada a moviments antivacunes i van aconseguir eludir el control de seguretat de l'hotel en el moment en què, suposadament, no hi havia cap patrulla policial. A les imatges registrades per la cadena de televisió estatal es pot veure com la dona explica al mitjà que "ja n'hi ha prou de retenir als joves" i que "ells parteixen voluntàriament perquè són lliures".

Façana sense vigilància

Fonts de la policia local adverteixen que la seva actuació es concentra "a la part de darrere de l'hotel, especialment", que va ser on es va detectar que bars de la zona subministraven alcohol als confinats. "Però aquest hotel té dues façanes i pot ser que nosaltres fóssim a l'altra banda", expliquen en referència al moment de la fugida. La Policia Nacional ha confirmat que un dels joves ha tornat hores després a l'hotel voluntàriament, mentre que l'altre es troba amb coneguts de la seva família.

stats