Els CAP, molestos: “Ens hem assabentat de l’enviament de SMS pels nostres pacients”

Els Centres d'Atenció Primària han rebut un allau de trucades i visites demanant informació i els professionals asseguren que el nou sistema no prioritza criteris mèdics

5 min
Cues per vacunar-se amb AstraZeneca a la Fira de Cornellà ahir dimecres

BarcelonaEls professionals sanitaris de l'atenció primària es van assabentar pels seus pacients que el departament de Salut estava enviant missatges SMS a les persones d'entre 60 i 65 anys per vacunar-se amb AstraZeneca i que havia habilitat una web per apuntar-s'hi. "No en sabíem res, ens ho explicaven els pacients. Això no és manera de tractar els professsionals. Hi ha angoixa, la gent vol vacunar-se i no sé si el sistema per SMS és el millor", sosté Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), qui confirma que el nou sistema d'inscripció ha generat des de dimecres un volum elevat de trucades telefòniques als CAP i de visites presencials demanant informació i cita per vacunar-se. “Se suposa que això s’ha fet per descarregar l’atenció primària, però ens ha carregat d’una feina de donar informació sense tenir les eines per informar”, afegeix Meritxell Sán-chez-Amat, presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (Focap) i metge del CAP Besòs. En aquest sentit, una administrativa d'un centre de primària es queixa que "s'ha informat primer la premsa que els professionals", malgrat que són els que finalment donen "la cara i guien" els usuaris.

A tot això s’hi han de sumar les dificultats tecnològiques que estan tenint alguns usuaris per programar la cita, ja sigui perquè no tenen accés a internet o perquè no saben fer-ho, el que trenca el "principi d'equitat" . “La manera com s’ha fet [enviant un SMS als pacients amb un enllaç perquè s’hi apuntin] és una molt mala estratègia i ens estan caient un munt de consultes i dubtes d’una campanya que no depèn de nosaltres, sense avisar-nos ni coordinar-se amb nosaltres”, diu Blanca de Gispert, metge del CAP Trinitat Vella. Una administrativa d’un altre CAP explica com molts dels usuaris els arriben sense entendre el procediment a seguir un cop tenen l’SMS perquè no estan avesats a les webs i qüestiona el fet que per demanar la cita prèvia s’exigeixi tenir un correu electrònic. “Hem hagut de fer els tràmits al CAP i també ens hem trobat amb gent que ha hagut de tornar a casa per fer ser-vir els e-mails dels fills”, es queixa. "Fer-ho via web és poc equitatiu com també ho és l'atenció telemàtica, hi ha gent que envia dos o tres e-consultes cada dia i d'altres que no poden contactar de cap manera", sosté Meritxell Sánchez-Amat.

Sense capacitat de decisió

L'atenció primària, que és qui està assumint la tasca de la vacunació, adverteix que amb aquest nou sistema no s'està prioritzant amb criteris mèdics les persones que més ho necessiten, ja que, tot i que el departament de Salut recomana esperar a rebre un SMS per inscriure's a la web, la gent d'entre 60 i 65 anys ja s'hi està inscrivint pel seu compte, independentment del seu estat de salut, fins al punt que hi ha persones que no han trobat lloc lliure per vacunar-se a Barcelona i hauran de traslladar-se a una altra població perquè el 95% de les cites disponibles a tot Catalunya estan plenes. Des d'un pacient de Barcelona que ha d'anar a Badalona fins a un de Santa Coloma de Gramenet que només ha trobat cita a Tremp. "Com que la web ha sortit als mitjans i la informació corre, això és un campi qui pugui", denuncia Sánchez-Amat. Aquesta metge de família explica que en el cas de la vacunació dels més grans de 80 anys, els CAP sí que tenen autonomia de gestió per prioritzar els pacients que es vacunen primer segons "la seva patologia, si són pacients domiciliaris o si són de més risc", però ara, en canvi, no poden aplicar criteris mèdics. "A l'atenció primària coneixem la gent que atenem i podem prioritzar qui s'ha de vacunar primer, tot i que el problema continua sent la disponibilitat de vacunes, perquè no podem vacunar al ritme que voldríem, però en el cas del grup de població de 60 a 65 anys no ens han deixat decidir res ni tampoc ens han consultat", admet Sisó.

En contra dels 'vacunòdroms'

També carreguen contra els anomenats vacunòdroms, és a dir, recintes firals i estadis que Salut vol habilitar per fer la vacunació massiva, quan hi hagi vacunes disponibles. Sisó ho qualifica de “vacunació en sèrie” i alerta que en grans espais com aquests no es pot garantir “una atenció personalitzada ni preservar la seguretat” del pacient ja que no poden resoldre dubtes o temors que aquests puguin tenir així com eventuals efectes adversos i proposen continuar vacunant als CAP o en centres cívics, allargant horaris i obrint en cap de setmana, si cal, això sí, amb recursos addicionals. “Tenim capacitat de decisió per vacunar molt més del que ho estem fent”, assenyala Sánchez-Amat, que assegura que hi ha usuaris que diuen que es volen vacunar al seu CAP i no haver de desplaçar-se a un altre lloc. Diverses entitats de l'atenció primària -FoCAP, Rebel·lió Atenció Primària, CAMFiC i AIFiCC, han publicat aquest divendres un posicionament conjunt en contra del nou sistema de vacunació i dels anomenats 'vacunòdroms'. Consideren que "externalitzar la vacunació fora dels CAP és discriminatori i ineficient" i recorden que l'atenció primària pot vacunar "fins i tot els dies festius".

Una hora de cua

Al CAP de Martorell una vuitantena de persones d'entre 60 i 65 anys feien cua pacientment aquest dijous per a la vacuna d'AstraZeneca. Expliquen que entre dimarts i dimecres van rebre els SMS en què els convocaven i van poder triar sense problema l'horari i aquest centre com a primera opció perquè una de les particularitats del sistema és que permet demanar cita en qualsevol punt de Catalunya independentment del lloc d'empadronament. "Por? Més por em fa el coronavirus", respon sense pensar-s'ho dos cops Maria Cinta Nivera, 41 dels seus 64 anys diabètica. Al seu costat el Francesc Domingo, 62 anys, i Mercè Caudet, 61, sense cap factor de risc, celebren ser dels primers en la represa de la vacuna i també coincideixen que no han dubtat gens a inscriure's a la web, de la qual assenyalen que podria ser "una mica més clara".

El personal del CAP filtra les entrades al centre donant pas en petits grups als que venen per a la vacuna i als altres pacients que continuen arribant amb comptagotes per curar-se, demanar informació o fer la visita mèdica programada. Hi ha força silenci a la cua i tot plegat té una mena de litúrgia religiosa en aquesta espera per a la immunologia. A punt que els toqui el torn, el marit de Concepción Escolar la crida perquè deixi el racó de l'ombra on s'arrauleix i s'afegeixi a la cua. Escolar, de 62 anys, pateix de fibromiàlgia i PTI (púrpura trombocitopènica idiopàtica), una malaltia autoimmune que pot provocar trombes, i per això diu que no les té totes que l'acabin vacunant. "Quan em van trucar em van dir que els hi expliqués abans que em punxessin, així que porto l'historial i no ho sé...", relata, i es queixa que malgrat la cita prèvia hagi hagut d'esperar-se una hora al sol i dreta. "Ens diuen que no ens concentrem en llocs i fa una hora que ens hi esperem tots amuntegats en una cua", retreu el seu marit.

Els que van sortint ja vacunats saben que hauran de tornar per la segona dosi d'aquí tres mesos i ja els han dit que en lloc del CAP es farà en una sala de la biblioteca, a pocs metres d'allà i on avui es continuava fent les vacunacions entre els més grans de 80 anys. "Fet i fet, tindrem la segona injecció per Sant Joan. Ens prendrem l'AstraZeneca amb coca i cava", diu rient Niverna a punt d'enfilar el camí cap a casa.

stats