Societat 10/06/2021

L'Audiència de Barcelona ordena investigar un nou cap policial per les càrregues "desproporcionades" de l'1-O

El tribunal també ordena que es torni a interrogar un altre agent per l'actuació a l'IES Pau Claris

2 min

BarcelonaLes imatges de l'actuació de la Policia Nacional a les escales de l'IES Pau Claris de Barcelona són de les més recordades de l'1-O. Els agents es van fer pas entre la multitud de votants que s'asseien als esglaons amb les mans enlaire estirant-los dels cabells, a bufetades i en alguns casos arrossegant-los escales avall. Una actuació que l'Audiència de Barcelona qualifica de "desproporcionada" en una nova resolució d'aquest dijous. El jutge del cas, Francisco Miralles, ja investiga diversos agents per la seva actuació individual a l'institut barceloní i havia rebutjat citar a declarar dos dels seus comandaments directes aquell dia, que actuaven sota els identificatius de GAMO 40 i LOBO 20. Diverses acusacions, entre les quals l'entitat per a la defensa dels drets humans Irídia, van recórrer la decisió i ara l'Audiència ha ordenat al jutge que interrogui els dos comandaments que eren a peu de carrer.

Segons fonts judicials, un dels policies ja estava investigat per la seva actuació en un altre centre de la ciutat, l'Escola Mediterrània. L'altre se suma a la causa ara, únicament per la seva responsabilitat en les càrregues a les escales de l'IES Pau Claris. D'aquesta manera ja són una setantena els agents investigats per les càrregues a la capital catalana. Però la investigació se centra únicament en els agents i els comandaments que van actuar a peu de carrer i no en els seus màxims responsables. De fet, la mateixa Audiència de Barcelona va denegar fa poc una altra petició de les acusacions per investigar el màxim responsable dels antiavalots de la policia espanyola, José Miguel Ruiz Iguzquiza, que aquell dia es va autobatejar amb l'indicatiu Mart, el nom romà del déu de la guerra.

Tot i la negativa de l'Audiència perquè es depurin responsabilitats en l'alt nivell de la cadena de comandament, l'advocada d'Irídia Sònia Olivella considera que l'última resolució del tribunal avala la necessitat que això sí que es faci entre els caps de l'operatiu a peu de carrer. "No és una actuació d'agents en concret, sinó que també hi va tenir a veure com estava organitzat l'operatiu i com es va dur a terme", explica l'advocada.

stats