Prostitució

L'exèrcit investiga el sorteig d'una prostituta a la caserna del Bruc

El cas també s'ha portat a la Fiscalia i la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona demanen que es depurin responsabilitats

3 min
Captures del xat dels militars del Bruc

BarcelonaL'exèrcit ha obert una investigació interna pel sorteig d'una prostituta amb motiu de la Puríssima entre alguns militars de la caserna del Bruc. La rifa, avançada per l'ARA, formava part de l'organització del sopar de la Puríssima i es va promoure a través d'un grup de WhatsApp del qual formen part una setantena de militars i amb cartells en uns quants espais de la caserna. Al xat es van enviar fotografies de la noia i dels serveis que oferia. "Jo en vull 30 participacions", deia un militar. "Això no val 50 euros", afegia un altre. "Jo en vull 50 més, aquell dia cardaré tant sí com no", comentava un altre dels membres del xat. "Casos estranys —especificava un dels organitzadors—, que es dirigeixin a mi personalment i se’ls ajustarà preu per dia i puta".

Tant l'exèrcit com el ministeri de Defensa neguen tenir constància del sorteig i que es fes a través d'un xat oficial, però aquest dijous el cas s'ha posat també en mans de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè analitzi si pot constituir un delicte. "A les forces armades, com en qualsevol àmbit de la societat, tolerància zero contra les ofenses o les agressions a les dones. Qui realitzi o proposi alguna d'aquestes conductes reprovables haurà de respondre davant la justícia", s'assegurava des del compte oficial de Twitter del ministeri de Defensa, que considera que aquesta pràctica va "contra els valors de la institució". Malgrat tot, fonts militars indicaven a Europa Press que els indicis recollits feien pensar que la rifa no s'hauria dut a terme.

Han estat alguns dels membres del regiment els que han decidit explicar el que plantejaven els seus companys. "Estàs promovent la prostitució dins una caserna militar", lamenta un d'ells. Aquests militars —que per evitar represàlies demanen que no es publiquin els seus noms— han confirmat l’existència d’aquesta proposta i les bromes que fan alguns companys sobre el sorteig i la noia. Asseguren que els que promouen la prostitució no són majoria, però que hi ha massa silenci de la resta d’integrants: "Ningú gosa dir res perquè t’assenyalen, ets l’estrany, el roig", argumenta un dels soldats. Saben que denunciant-ho públicament se la juguen, però volen assumir el risc per "tenir la consciència tranquil·la" i fomentar més denúncies que permetin canviar l’exèrcit. De fet, la secretària d'estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha elogiat que alguns militars s'hagin atrevit a fer el pas. "És una ruptura del pacte de cavallers en tota regla", ha dit a Twitter.

Des del moment que l'ARA va fer pública l'existència del sorteig entre el grup de militars s'han succeït les reaccions. "Em sembla una barbaritat", deia el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que considera que la rifa constitueix una pràctica "rebutjable i aliena al que ha de ser el comportament de qualsevol persona, i encara més si es tracta d'un funcionari". El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va ser un dels primers que va reaccionar. En una piulada a Twitter, acompanyada de la notícia avançada per l'ARA, assegurava que demanaria explicacions al govern espanyol. "La Manada porta uniforme. Preguntarem a Robles per aquests animals", va dir en referència a la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Sancions i formació

La consellera d'Igualtat, Tània Verge, creu que l'exèrcit "està obligat" a "sancionar" els responsables del cas, però també demana "més formació en aquesta institució". "El tracte vexatori cap a les dones, com hem vist a la caserna del Bruc de Barcelona, on se'n sorteja una, no és aliè a la cultura patriarcal dels exèrcits, és part inherent de la seva cultura organitzativa", ha piulat en un fil a Twitter, on recorda que el cos militar només ha adoptat "recentment" protocols contra l'assetjament i les violències sexuals i que pocs dels casos denunciats han arribat a judici.

A través del seu canal de Telegram, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha volgut mostrar la seva "indignació" pel cas i ha demanat a l'Estat "una investigació urgent" per "depurar responsabilitats". "I sobretot necessitem un canvi profund (en l'àmbit educatiu, amb formacions regulars i amb reglaments actualitzats) perquè aquesta mena d'actituds no tinguin cabuda en cap institució pública, perquè el mínim exigible és que es respectin els valors democràtics que ens han de representar a tots i totes", ha assegurat.

stats