Societat 24/07/2013

L'Ajuntament aprova el nou Pla d'Usos de Ciutat Vella

Tant els veïns com el Gremi de Restauració rebutgen la modificació del pla, que permet l'obertura de més hotels al districte

Europa Press
2 min
El PSC demana fixar un límit per a l'obertura d'hotels a Ciutat Vella

BarcelonaLa modificació del Pla d'Usos de Ciutat Vella, que permetrà l'obertura de nous establiments hotelers al districte, entrarà en vigor al setembre, segons fonts municipals, després de ser aprovat definitivament en el ple d'aquest dimecres amb el suport del Govern municipal de CiU i el PP, i el vot en contra del PSC, ICV-EUiA i UpB.

La modificació del pla, que regula els establiments de concurrència pública, s'ha aprovat sense tenir el vistiplau del ple del Districte de Ciutat Vella, que dijous passat va votar en contra de canviar la norma, tot i que amb els mateixos posicionaments que al ple de ciutat --CiU i PP a favor, i PSC, ICV-EUiA i UpB en contra-- ja que les majories són diferents.

Un pla polèmic

Al principi del ple una vintena de veïns s'han concentrat davant de l'Ajuntament per expressar el seu rebuig a l'aprovació. Entre els arguments veïnals figura que és una normativa "feta a mida de la indústria turística i hotelera", i neix amb falta de legitimitat política a Ciutat Vella pel 'no' del ple del Districte.

El pla ha motivat entre veïns, entitats, gremis, empreses i partits 134 escrits d'al·legacions amb unes 612 peticions, i han estat els pisos turístics la qüestió que ha suscitat més peticions --123-- tot i que es manté l'impediment d'obrir nous apartaments i s'obliga als propietaris a concentrar-los en edificis sense veïns en sis anys com a màxim.

Els altres punts que han motivat més peticions de canvi són la memòria justificativa (109), les zones definides (85) i els hotels (78), aspecte aquest últim que no es modifica després de les al·legacions: es podran obrir nous en zones perifèriques, i en edificis catalogats amb un nivell de protecció B sempre que la seva habilitació passi pel ple i es redacti un pla especial urbanístic.

El Gremi de Restauració alerta que el pla crearà un excés d'oferta

El Gremi de Restauració de Barcelona ha emès un comunicat on alerta que la modificació del Pla d'establiments de concurrència pública suposarà un excés d'oferta i una conseqüent caiguda de la facturació de bars i restaurants. Segons el Gremi, Ciutat Vella ja disposa d'una oferta de restauració àmplia i diversificada, i denuncia que el Pla d'Usos del districte "altera profundament les regles del joc i devaluarà les inversions realitzades recentment pels empresaris de la restauració". Els restauradors critiquen que el Pla s'ha tramita "amb excessiva celeritat i gairebé sense diàleg" i han advertit sobre els problemes de convivència entre turistes i veïns.

stats